3 подправки за дълъг и здравословен живот

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

За да укрепите здравето, имунитета и да удължите живота си, трябва по-активно да включите в диетата си полезни подправки и лечебни билки. Това съветва руският хомеопат д-р Валерий Литвинов.

“Човечеството знае за полезните свойства на билките още от хиляди години. Те са активно използвани не само в кулинарията, но и в лечението на болести. С течение на времето част от тези знания са изгубени и забравени. И това е напълно несправедливо. Включването на даровете на природата в диетата ви всъщност помага да станете по-здрави, по-издръжливи и да удължите живота на себе си и на близките си”, казва експертът.

Хомеопатът Валерий Литвинов разкри кои три подправки ще помогнат не само за подобряване на здравето, но и за удължаване на живота средно с 5-10 години, пише zdrave.to.

Според експерта всеки трябва редовно да добавя куркума, канела и градински чай в храната и напитките си.

3 подправки за здраве и дълголетие

Куркумата е жълт прах, който прави всяко ястие или напитка да изглежда по-привлекателно, вкусно и здравословно. Съвременните учени са установили, че куркумата забавя развитието на онкологични заболявания, противодейства на процеса на окисляване на клетките на тялото и следователно удължава живота.

Преди време немски учени проведоха експеримент, при който беше установено, че при хора, които ежедневно добавят куркума в храната си, броят на предраковите клетки намалява с 40 процента.

Подправката може да се използва и при приготвяне на напитка за сън: сварете чаша мляко, добавете ½ чаена лъжичка куркума и 1 супена лъжица мед. След консумацията на тази напитка човек бързо заспива, а на сутринта става отпочинал и пълен със сили”, казва хомеопатът.

Той допълва, че канелата е друга супер здравословна подправка. Понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет, ускорява лечението на възпалителните процеси в организма и също има свойствата да забавя разпространението на раковите клетки. Освен това тя се препоръчва да се добавя към печива и напитки за намаляване на главоболието, потискане на неконтролируемия апетит и подобряване на работата на ендокринната система.

Счита се, че салвията или градинския чай е идеална добавка към чай или народен „лечител“ при заболявания на гърлото. Но всъщност спектърът от полезни ефекти на билките върху човешкото здраве е много по-широк. С ежедневната консумация на билки (като част от напитките) се намалява рискът от развитие на рак на дихателните пътища, болестта на Алцхаймер, гастрит, атеросклероза и други заболявания.

В допълнение, градинският чай помага на учениците и студентите да подобрят мозъчната дейност и следователно да запомнят по-добре. И най-важното, както установиха учените, градинският чай помага за подмладяване на тялото, споделя в заключение експертът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето