Полезните свойства на боба, които не се изчерпват с хранителния му състав

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

Бобът винаги е бил изключително популярна култура в България. Известно е, че той е изключително полезен за здравето на човека. Христофор Колумб е човекът, който открива боба за Стария континент. Това се случва през 16 век, когато Колумб го пренася в Европа, но като декоративно цвете. Европейците започват да го използват като храна чак два века по-късно.

Съществуват толкова много видове боб. Може би най-разпространения и търсения в цял свят е белият боб, пише Фокус.

Бобът е обичайна военна храна. „Чорба-каша, чорба-каша, боб-фасул“ бе нещо като неофициален химн на родната армия по времето на наборната служба. Бобът е питателна храна, заради което често присъства в храната на войниците.

Черният и тъмно лилавият на цвят боб съдържат голямо количество антиоксиданти, които работят, за да се стабилизират клетките на организма и да се предотврати риска от рак. Бобът помага при анемия, бронхит и пневмония, затлъстяване, атеросклероза.

Любимата на много българи храна съдържа полезни протеини от растителен произход. Бобът има повече протеин от пилешко месо и се усвоява чудесно от човешкото тяло.

Също така бобът пази и сърцето здраво.

Полезните свойства на боба се дължат на богатия набор от следните витамини – А, В, К, РР, С, а също и значително количество витамин Е, който е известно с високата си антиоксидантна активност.

Все пак има хора, които трябва да бъдат внимателни с употребата на белия боб, а именно това са тези, които имат гастрит, стомашна язва или колит.

В първите избори у нас след Освобождението през 1878 година – не се е гласувало с хартиени бюлетини, а хората са давали гласа си със зърна от боб и царевица. Във Враца по онова време за кмет и съветници се е гласувало с две зърна боб – бяло („за“) и черно („против“) за улеснение на неграмотните.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето