Симптоми на деменция може да се проявят при посрещането на новата година

1 януари 2024 18:28  |  Здраве

Трудностите при приготвянето на новогодишната вечеря, неспособността да се играят настолни игри и затрудненията в ориентацията в домовете на приятелите и близките са неподозирани признаци на деменция, които могат да се проявят по време на новогодишните празненства, пише Дейли мейл, позовавайки се на британски невролози.

Специалистите от болницата „Аденбрук“ в Кембридж обясняват, че настолните игри включват ангажиране на когнитивните способности, чиито спад е характерен за деменцията. Ако член на семейството се затруднява да запомни правилата или забравя кой е на ход, това може да е признак на придобита деменция, пише БТА.

Друг поведенчески симптом за невродегенеративното заболяване може да бъде липсата на организация при подготовката на новогодишната вечеря. Закупуването на продукти и приготвянето на храна изисква внимателно планиране и следване на рецепти. Хората, които развиват фронтотемпорална деменция, може да изпитват затруднения при извършването на тези дейности, тъй като въпросното заболяване се характеризира с увреждане на фронталните и темпоралните дялове на мозъка, отговорни за концентрацията и организацията.

Невролозите отбелязват също, че някои хора предпочитат да прекарват почивките си за новогодишните в домовете на приятели и роднини. Неспособността да се ориентират в обстановката, въпреки че я познават отпреди, също може да издава влошаване на когнитивните способности.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето