Как да си възвърнем силите и тонуса след празниците?

3 януари 2024 14:28  |  Здраве

Често Коледните празници ни даряват и с някои допълнителен килограм. Това ни личи, кара ни да не се чувстваме добре, да ни е тежко, дори да не се чувстваме комфортно в дрехите си, прави ни раздразнителни и черногледи.

Как можем да си върнем тонуса?

Ето няколко насоки за целта:

Трябва да премислим храненето си и бързо да се върнем към добре познатите здравословни основи при него. Необходимо е да закусваме, обядваме и вечеряме. Могат да се включат и 1-2 междинни хранения в режима. Ясно е, че пропуснем ли едно от основните хранения може да изпитаме силен глад и може отново да преядем.
Трябва да избягваме храните с добавени захари, трансмазнини и съдържащите повече сол. Вместо това е препоръчително да наблегнем на пресните плодове и зеленчуци. Добре е да се консумира редовно супа, а ястията да се приготвени предимно от зеленчуци, задушени или на пара.
Важно е да се храним бавно и внимателно, защото когато ядем бързо поемаме по-голямо количество храна и въздух, след което се чувстваме подути. Когато се храним бавно, може да усетим кога сме се нахранили.
Трябва да увеличим консумацията на фибри. Има проучвания, сравняващи чиния с печени зеленчуци и чиния с няколко парчета сирене. Те имат равни количества калории, но зеленчуците ще ни заситят, защото са по-богати на фибри, а сиренето не е толкова засищащо, което ще ни накара да ядем още докато се заситим. Фибри могат да се осигурят чрез консумация на повече зеленчуци, плодове, бобови култури, пълнозърнести храни, мюсли, ядки и семена, вместо другите храни.
Желателно е да консумираме повече риба, и то мазна като херинга и сьомга. Те са богати на омега-3 киселини, които поддържат имунитета, мозъка и кожата.
Добре е да се консумират храни, богати на витамин С, Д, Е. Доматите, чушките и цитрусовите плодове са източник на витамин С. Авокадото, например, е добра алтернатива за набавяне на витамин Е.
Не е казано, че трябва да се лишаваме от храна, която силно ни се яде, дори и да не е в категорията на споменатите, по-важното е да не се прекалява с нея.
Не трябва да си лягаме веднага след нахранване. Това може да засили киселините, а и ще забави процеса на отслабване. Вместо да се седи пред телевизора след ядене, може да се помисли за подходящо изразходване на приетите калории.
Включим ли в ежедневния си режим 10 000 крачки разходка ще се спасим от постоянни мисли как да постигнем форма. По този начин се подпомага и поддържа метаболизмът на организма, пише puls.bg. Извършени през деня, сутрин, обед, привечер и вечер те не затормозяват и не правят впечатление като цел.
И не трябва да забравяме да пием много вода – често жаждата се бърка с чувството на глад, по-лесно е да се постигне тонус при добре хидратиран организъм.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето