Защо хипохондриците живеят по-кратко

5 януари 2024 00:28  |  Здраве

Мащабно шведско проучване, публикувано в научното списание „JAMA Psychiatry“, показва, че хората, живеещи в постоянен страх да не бъдат диагностицирани със сериозно заболяване, умират по-рано от онези, които не са така загрижени за здравето си. Германската медия АРД публикува статия за хипохондриците, която разглежда симптомите на тревожното разстройство, което може сериозно да влоши качеството на живота им.

Както отбелязва изданието, все пак леките форми на хипохондрия, например повишената бдителност към физическите симптоми, като цяло са полезни за здравето. За разлика от страдащите от клинична хипохондрия, при които вече говорим за тежко болни психически хора, уточнява АРД.

Анализът на данните на хиляди пациенти за период от 24 години показва, че диагностицираните със „здравна тревожност“, известна още и като хипохондрия, действително са с повишен риск от преждевременна смърт.

Страховете причиняват и задълбочават симптомите

Засегнатите демонстрират симптоми, надхвърлящи средностатистическите здравословни проблеми. Хипохондриците преживяват симптомите, от които страдат, като реални. Те обаче ги интерпретират погрешно като симптоми на сериозни заболявания като рак, СПИН и множествена склероза (МС) поради своите страхове.

Хората с това тревожно разстройство живеят в постоянно състояние на страх и страдание, че може да имат сериозно животозастрашаващо заболяване, обяснява АРД. Това води до хроничен стрес и усещане за психологически натиск.

Стига се дори дотам, че някои от страдащите от хипохондрия посягат на живота си. Това е друг извод от мащабното шведско проучване. При тези хора рискът от самоубийство е четири пъти по-висок, отколкото при онези от сравнителната група, които са били здрави.

За засегнатите постоянният стрес, причинен от възприеманата заплаха от заболяване, води до действително дългосрочни здравни проблеми като сърдечносъдови и респираторни заболявания. Като цяло хората, диагностицирани със „здравна тревожност“, умират по-рано от онези от сравнителната група. Въпреки това вероятността те да си отидат от рак не е по-голяма, отбелязва германското издание. Според проучването рискът от смърт от тази болест при двете групи е бил приблизително еднакъв.

„Хипохондрията“ е сериозно заболяване, а не „хленчене“

В ежедневния език понятието „хипохондрия“ често се използва двусмислено и в пренебрежителна форма за хора, които особено много се притесняват за здравословното си състояние. Те тълкуват дори незначителните сигнали като възможен признак на болест. Непрофесионалният термин за това е „въображаема болест“.

И въпреки това простото отхвърляне на засегнатите от истинската, клинична хипохондрия като „хленчещи“ не е справедливо. Тези хора са сериозно болни психически и определено следва да потърсят професионална помощ, посочва АРД.

Важно е хората, страдащи от това разстройство, да бъдат приемани сериозно. Онези, които биват обвинявани, че си въобразяват симптоми на заболявания, често изцяло се отвръщат от медицинската система.

Въпреки това тревожно разстройство, свързано със страха от сериозни болести, е напълно лечимо. На първо място се използва когнитивно-поведенческа терапия. Могат да се прилагат и релаксиращи техники. При някои случаи приемът на антидепресанти също може да помогне.

Ползата за здравето от всекидневната хипохондрия

За разлика от тежкото разстройство „здравна тревожност“, което е сравнително рядко срещано, сред нас живеят и много „всекидневни хипохондрици“. Това означава, че тези засегнати наблюдават доста внимателно физическите си усещания и бързо проверяват симптомите си, когато те се проявят, при лекар.

Шотландско проучване от 2017 г., обхванало 320 000 участници, показва ясното предимство при оцеляването на тази прекомерно бдителна група от хора. При хората, притесняващи се и оценяващи здравето си като по-лошо, отколкото то е в действителност, рискът от смърт от рак, сърдечни или респираторни заболявания, е бил с 8% по-нисък к, отколкото при тези от сравнителната група.

Изследователите обясняват това с факта, че те са по-бдителни към здравето си. Фактът, че тревожните им симптоми са били изследвани по-бързо, означава, че в някои случаи сериозни заболявания също са били диагностицирани по-рано. Следователно има смисъл да обръщаме малко повече внимание на здравето си и да се възползваме от всички профилактични прегледи.

Автори: Аня Браун (АРД) | Ралф Кьолбел (АРД)

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето