Защо наричат макадамията „кралицата на ядките“?

5 януари 2024 15:28  |  Здраве

Ядките макадамия идват от Австралия. Те са изключително здравословни и имат доказано благоприятен ефект върху организма.

Макадамията е един от най-добрите източници на полезни мастни киселини. Мононенаситените мастни киселини са добър помощник за сърдечно-съдовата система, защото помагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Полезните и вкусни ядки съдържат палмитолеинова киселина, която може да ускори метаболизма на мазнините и да намали способността на тялото да ги съхранява. Маслото от макадамия пък е много здравословно и има по-висока точка на дим от зехтина. Затова може да се използва при готвене на по-високи температури. То също така е отличен източник на антиоксиданти.

Макадамията съдържа много фибри, които подобряват чревната перисталтика. Тези ядки съдържат и магнезий, калций, желязо, мед, хром, манган и цинк. Те обаче са много калорични. Ядките и тяхното масло са едни от най-богатите източници на палмитоленова киселина, мононенаситена мазнина, наречена още омега-7.

Макадемията съдържа и сквален. Това е липид, който стои в основата на естественото възпроизвеждане на кожните клетки и е източник на енергия.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето