Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще е силна до края на януари

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

„Завръщат се всички респираторни заболявания, действително сме и в техния сезон, така че те всички вкупом сега започнаха да се увеличават и да ни засягат. Може би най-широко разпространен в момента е COVID-19, независимо че една голяма част от хората не се тестват. Той протича с болки в гърлото, в продължение на седмица, две.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime с проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Необходимо е да се вземем почивка и да си стоим вкъщи, ако сме заразени с коронавирус“,посочи проф. Христова.

В България се предписват антибиотици с причина и без причина. Данните за антибиотичната консумация в европейските страни показват силно намаление по време на COVID пандемията. В България, за съжаление, се повишава, а паралелно с това се увеличава и резизстентността на основните бактерии към антибиотиците.
проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

„Ако няма данни за бактериална инфекция, да се предписват антибиотици в самото начало на вирусната инфекция, е абсолютно неоправдано. Те не само, че не помагат, а вредят“, подчерта специалистът.

COVID-19 отново е най-разпространеното респираторно заболяване в Европа, но не се очакват пикове като преди години, коментира още проф. Христова.

„Носенето на маски, когато не сме сами, е силно препоръчително, за да бъдем предпазени“, посочи тя.

Грипната вълна ще продължи минимум до края на януари. Това ще е период на скокообразно повишаване на заболеваемостта, твърде вероятно е дори да бъде в началото на февруари и чак след това плавно и бавно да очакваме понижение на заболелите.

„Още два месеца ситуацията ще бъде сложна“, отбеляза проф. Христова.

„Има случаи на едновременно заразяване с COVID-19 и друга инфекция и тогава заболяването протича по-тежко. Обикновено обаче първо се заразяваш с едната и след това с другата“, посочи още тя.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето