ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Мартин Мирчев спаси за втора поредна година богоявленския кръст в град Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 4 месеца  |  Видео, Общество

За тринадесета поредна година след дългогодишно прекъсване, породено от трагедията в град Елхово през 1996 година бе хвърлен богоявленският кръст от моста към изхода за село Изгрев. Стотици жители и гости на град Елхово наблюдаваха всички смелчаци, които взеха участие в традиционния ритуал по спасяване на кръста във водите на река Тунджа.

Самото хвърляне на кръста бе предшествано от минута мълчание в памет на трагично загиналите Георги, Владимир, Тодорка, Стоян, Величка, Георги, Теодора, Мария и Станка, а в знак на тяхна памет и почит бяха пуснати 9 венеца във водите на Тунджа. Венците бяха носени по време на цялото литийното шествие от възпитаниците на Детско-юношеския танцов състав „Яница” към Общински детски комплекс – Елхово.

За първа година литийното шествие бе водено от 10 годишният Мариян Андреев, който носеше иконата на Св. Йоан Кръстител.

При температура на въздуха около 11 градуса, двадесет и двама мераклии се спуснаха да ловят кръста, който бе хвърлен във водите на реката от Аархиерейския наместник ставрофорен иконом Николай Клюнков. Най-съобразителен от гмуркачите бе Мартин Мирчев на 18 години, който успя първи да улови богоявленския кръст за втора поредна година.

Според народното поверие, който пръв извади кръста се радва на добро здраве и благослов през цялата година. Последва и традиционното хоро във водите на река Тунджа, на което се хванаха всички смелчаци.

Награди за участниците в спасяването на кръста, както и за победителя бяха осигурени за поредна година от Община Елхово и връчени от Петър Гендов – кмет на Община Елхово. Мартин и още няколко момчета дадоха паричните награди за каузата „Заедно за Милко“. За сигурността на празника имаше подсигурени четири екипа от РУ-Елхово, екип от „ПБЗН“ – Елхово, медицински екипи, както и лодки.

Остава въпросът дали по този начин трябваше да бъде почетена паметта на трагично загиналите наши съграждани заедно с празничния ритуал, придружен от музика и хора.


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА