Лекари предупреждават: Мултивитамините увеличават риска от сериозно заболяване

6 януари 2024 18:28  |  Здраве

Медици предупреждават, че не трябва да приемаме безконтролно витамини. Наличието на различни мултивитаминни комплекси в аптеката, които се предлагат свободно, всъщност може да представляват сериозна опасност.

Онкологът д-р Мохамад Муниб Хан, управител на Killing Cancer Kindly, установил, че добавките оказват стрес върху тялото, което може да насърчи растежа и развитието на ракови клетки, пише zdrave.to.

Учените предполагат, че тялото изпитва такъв стрес поради огромната доза напълно ненужни хранителни вещества.

Естествените витамини, съдържащи се в храните, не са опасни, защото се усвояват бавно и организмът ни усвоява само това от тях, от което се нуждае. Когато обаче хапчетата попаднат в кръвния поток и го напълнят с хранителни вещества, които са в пъти по-високи от препоръчителната дневна доза, това увеличава риска от развитие на злокачествени клетки, по-специално, рак на простатата, дебелото черво и гърдата.

Внимание! Рискът може да е толкова значителен, че Световната здравна организация призова за законодателство, което да изисква от производителите да „етикетират“ мултивитаминните комплекси, по-специално, чрез добавянето на предупреждения за възможните последствия към етикетите.

„Синтетичните таблетки съдържат неприлично високи и напълно ненужни количества микроелементи, значително надвишаващи нуждите на средностатистическия човешки организъм”, отбелязва д-р Хан.

Лекарят обяснява, че има толкова много малки органични съединения в мултивитамините, че организмът ни се опитва да ги използва, а когато не успява, те продължават да се носят из тялото. Проблемът е, че тези излишни мултивитамини са лесно достъпни, за да захранят стотиците ракови клетки, произвеждани в телата ни всеки ден.

Обикновено организмът ги унищожава сам, но когато тези клетки имат храна под формата на органични съединения, ситуацията става заплашителна.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето