Често консумирана напитка съсипва ставите

6 януари 2024 20:28  |  Здраве

При заболявания на ставите, като артрит или ревматоиден артрит, възпалението, водещо към затруднения в движенията, е един от основните симптоми, информира zdrave.to.

Специалната диета може да помогне за намаляване на нивата на възпаление в тялото и да намали болезнеността и сковаността на ставите. Правилното хранене е ключово за поддържане на здравето на ставите. Ето защо е важно да избягвате храни, които могат да увеличат възпалението в тялото.

Доктор Сергей Длин обясни коя напитка трябва да се изключи от диетата, за да се спре влошаването на състоянието на ставите.

Общоприето е, че млякото е склад за калций и витамини, но за възрастен тази напитка може да причини повече вреда, отколкото полза.

Макар да сме чували, че уж е много полезно за костите, консумацията на пълномаслено мляко повишава риска от развитие на възпалителни ставни заболявания като остеопороза. Това се дължи на наличието на протеини в млякото, които могат да причинят алергични реакции и системни възпаления в тялото.

Важно е да си припомним, че кравите произвеждат мляко единствено, след като родят и то, за да захранят бързо телето. То съдържа вещества, които водят до бърз растеж, заради което обратно на всеобщото вярване, то не е никак полезно за възрастните хора.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето