COVID-19! Правителството предложи носенето на маски в болниците да се въведе в цялата страна

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

Правителството на Испания предложи днес да се въведе носенето на маски в болници и здравни заведения, а Италия съобщи за рекорден брой случаи на респираторни заболявания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията препоръча хората да остават вкъщи, ако се чувстват болни, и да носят маски на места, на които се струпват много хора, както и в здравни заведения, тъй като в момента, обичайно за сезона, върлува грип, който поразява някои страни по-тежко от други.

Няколко области в Испания миналата седмица вече наредиха на пациенти, посетители и на персонала в болниците да носят маски. Правителството предложи днес това да важи за цялата страна, но регионални лидери, отговарящи за здравната политика, за момента отхвърлят предложението. Очаква се в сряда решението да бъде окончателно взето.

„Това, за което знаем, че ще ограничи епидемиите и ще предпази уязвимите хора, е маската“, каза министърката на здравеопазването Моника Гарсия по испанската национална телевизия. Правителството предложи хората да имат право да си поставят диагноза сами при по-леки форми на грип и да взимат до три дни отпуск от работа, вместо да им се издава медицински документ за това, каза Гарсия.

В същото време в Италия през последните две седмици на 2023 г. хората, които страдат както от грип, така и ковид, са рекордно много, сочат данни на националния здравен институт.

Заболеваемостта в Италия е била 17,5 случая на 1000 души през 52-рата седмица и 17,7 случая на 1000 през предишната седмица, като според експерти това се дължи на факта, че повечето хора вече не носят маски и по-малко хора се ваксинират този сезон.

Португалският министър на здравеопазването Мануел Пизаро каза днес, че за момента няма причина да се въвежда носенето на маска в цялата страна, но в същото време уточни, че в страната има грипна епидемия, заради която през последните седмици в спешни отделения пациенти се налага да чакат до 10 часа.

Страните в други части от света също въвеждат отново носенето на маски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето