Какви витамини ви липсват, ако имате мускулни крампи? Лекарите отговарят

16 януари 2024 17:28  |  Здраве

Всеки поне веднъж е изпитвал мускулни спазми. Това може да се случи след тренировка или просто докато лежите на дивана. Но най-често спазмите се случват през нощта и ударът попада в краката.

Тук ще разберем какво причинява такива болезнени мускулни контракции, как да го избегнем и какви витамини да проверим.

Олга Рубльова, невролог от Мариински болница в Санкт Петербург, обясни, че крампите могат да се появят при силен стрес, по време на бременност, а също и по време на сън в неудобна или неестествена поза. Също така спазмите могат да бъдат свързани с липса на витамини, дехидратация и дори хранително натравяне.

Според терапевта Алина Красикова дефицитът на калий може да причини болезнени мускулни контракции. Този минерал, заедно с натрия и магнезия, участва в регулирането на електрическите сигнали в нашето тяло. А липсата му нарушава електролитния баланс. Така че бананите, спанакът и картофите винаги трябва да присъстват във вашата диета. Магнезият е полезен и за мускулите. Може да се набави от ядки, семена, зелени зеленчуци и пълнозърнести храни.

Ето някои други витамини, които трябва да бъдат нормални, за да се избегнат мускулните крампи:

калций (дефицитът му повишава възбудимостта на нервната система и мускулите);
витамин D (важен за костите, настроението и влияе върху съкращаването на мускулите);
витамин Е (намалява оксидативния стрес в клетките);
Витамини от група В (те участват в почти всички процеси в организма).

Рубльова уточни, че за предотвратяване на крампи е важно да се обърне внимание на храненето. Диетата трябва да включва зелени зеленчуци, ядки, бобови растения, мляко, пълнозърнест хляб, сушени кайсии и фурми. По-добре изключете или ограничете сладкиши и кофеин. Умереният спорт също е добре дошъл.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето