Д-р Гергана Николова: Има увеличение на респираторните заболявания

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

„Има увеличение на респираторните заболявания“.

Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред NOVA NEWS, цитирана от ФОКУС.

Тя сравни разнообразието от вируси през този месец с добре зареден коледен магазин – има грип, има COVID-19, има пациенти, които боледуват паралелно от грип и COVID-19, както и пациенти, които са болни едновременно от два щама на грипа – тип А и тип Б.

По думите ѝ и сега не е късно да се постави ваксина. За децата над 2-годишна възраст има и назална ваксина, която се поставя без убождане, обясни тя. „Грипът се лекува със специфични медикаменти. Имаме оръжие, което е насочено точно срещу грипните вируси, освен ваксината, с която разполагаме. Те бързо вдигат пациента на крака“, обясни тя.

Грипните вируси усложняват хроничните заболявания – диабет, хипертония, инфаркти, инсулти, астма. „Нали си представяте един пациент с астма, когато заболее от грип, как трудно диша“, запита тя.

За усложненията след прекаран COVID-19 д-р Николова каза, че понякога пациентите могат да имат болки в ставите, а при дамите се забелязва косопад.

Относно възможността да се прегледаме при друг личен лекар, ако нашият е в почивка, д-р Николова обясни, че личните лекари нямат отпуска, защото работят по договор със Здравната каса, а не в правоотношение работник-работодател. „В Петрич колегите нямат неотложно звено, нямат договор. Те покриват своите пациенти 24 часа в денонощието“, даде пример медикът и обясни, че това предложение е за извънредни случаи.

Николова разказа, че от 2000-та година личните лекари са с натрупана умора, защото нямат отпуск. „Има колеги, които правят инфаркти, инсулти. Имат сериозни заболявания. На другия ден пациентът отива, а кабинетът е затворен“, даде пример тя и каза, че има много административни пречки в това да се предупредят колегите и пациентите кой ще замества боледуващият личен лекар. В момента няма механизъм кой да информира пациентите на джипи, което е починало, обясни Гергана Николова.

Тя се обърна към зрителите и ги прикани да наблегнат на профилактиката. „Мили хора, подарете си профилактичен преглед за рождения ден“, призова д-р Николова. Тя обясни, че има безплатни изследвания и за хепатит Б и С, което може да доведе до рак на черния дроб. „За жените между 30 и 50 г. е предвиден ехограф на млечна жлеза. Дамите на възраст над 45 до 69 години веднъж на две години могат да си правят мамография. При жените над 69 години мамографията е веднъж на три години. При мъжете над 45 години се изследват два туморни маркера за рак на простатата“, допълни д-р Николова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето