Видео: Отбелязваме 135 години от освобождението на град Елхово от османско робство

Публикувано преди 11 години  |  Видео, Интервю, Общество

gurДнес отбелязваме 135-та годишнина от освобождението на Елхово от османско робство. Елхово е едно от първите български селища, паднало под робство по долината на река Тунджа и едно от последните освободени. Венци в знак на признателност ще бъдат поднесени пред паметника на руските освободители в 11:00 часа.

Пред паметника на руските освободители, който се намира на западния изход на град Елхово, (в началото на пътя към село Трънково) ще поднесат венци кметът на община Елхово Петър Киров, председателят на Общинския съвет Николай Тончев, зам. кметове, общински съветници и общественици, политически партии, организации и ученици.

През 2012 година по повод 134 годишнина от освобождението на Елхово, екипът на ЕлховоНюз съвместно с ръководството на Етнографско-археологически музей Елхово, изготви кратък филм наречен „Парчета история за Елхово – 134 години от освобождението“, който филм разказва за историята на нашето освобождение. Нека си го припомним:

Екипът на ЕлховоНюз изказва совите благодарности към Етнографско-археологически музей Елхово, които помогнаха този филм да бъде реалност.

_______________________________________________________________

Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей, близо две десетилетия преди тогавашната столица Търново.

Борбата против поробителите за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С любов и признателност населението споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.

Когато през лятото на 1877г. войските на генерал Гурко достигнали до Стара Загора, районът бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски. Тогава хората се оттеглили в близката кория, на около 1 км от града, където пазели с пушки отстъпващите турци да не ограбят и опожарят града. На ново разорение бил подложен Елховския край в началото на 1878година, след навлизането на руската армия в Тракия, когато намиращата се в Елхово 40 хилядна армия на Мехмед паша, панически побягнала на юг.

След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на река Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила и град Елхово.


Статията е публикувана на 21 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА