5 храни облекчават проблемите с бъбреците

18 януари 2024 16:28  |  Здраве

Диагностиката на бъбречно заболяване може да бъде плашеща за хората и мнозина се страхуват от влошаване на състоянието с времето. Хроничното бъбречно заболяване обаче може да се управлява добре, особено в ранните етапи, а промените в начина на живот често могат да доведат до безпроблемен живот. Грижата за вашите бъбреци и правилната диета също могат да ви помогнат да избегнете други здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, костни заболявания и анемия. Що се отнася до регулирането на заболяването, промените в диетата работят най-добре, освен редовните упражнения и навременния прием на лекарства.

Бъбречните заболявания може да бъдат причинено от заседнал начин на живот, затлъстяване и заболявания като високо кръвно налягане и диабет. Симптомите включват гадене, повръщане, загуба на апетит, умора, намалена умствена функция сред множество други признаци. Бъбречните заболявания са трудни за диагностициране в ранен стадий, но в напреднал стадий в тялото се натрупват опасни нива на течности, електролити и отпадъци.

Овладяването на заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците включва внимателно обмисляне на диетата. Включването на богати на хранителни вещества храни може да бъде от полза за поддържане на цялостното здраве. Трябва да се консумират плодове и зеленчуци, риба, яйца, храни с ниски нива на наситени мазнини, сол и захар. Количеството калий или фосфат в диетата може да бъде намалено. Домашно приготвените храни трябва да се предпочитат пред полуфабрикатите и консервираните, тъй като те са с високо съдържание на натрий. Добавянето на витамин D също се препоръчва при пациенти с ХБН.

Д-р Санджив Гулати, експерт в нефрологията, споделя пет храни, които могат да помогнат за справяне с бъбречни заболявания:

1. Куркума: Известна със своите противовъзпалителни свойства, куркумата може да поддържа здравето както на щитовидната жлеза, така и на бъбреците. Съдържа куркумин, който има антиоксидантни ефекти и може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с бъбречно заболяване.

2. Кисело мляко (извара): Основен продукт в много национални кухни, киселото мляко е добър източник на йод, който е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза. Изберете нискомаслено или гръцки йогурт, за да поддържате щадяща бъбреците диета, тъй като е с по-ниско съдържание на фосфор.

3. Листни зеленчуци (напр. спанак и зеле): Натъпкани с витамини, минерали и антиоксиданти, листните зеленчуци допринасят за добра диета за здравето на щитовидната жлеза и бъбреците. Те са с ниско съдържание на калий, което ги прави полезни за бъбреците, а високото им съдържание на фибри поддържа здравето на храносмилането.

4. Мунг боб: Богат източник на протеини, бобът мунг е с ниско съдържание на калий и фосфор, което го прави подходящ за хора с проблеми с бъбреците. Те могат да бъдат включени в салати или супи.

5. Просо: Зърното е богато на хранителни вещества и с по-ниско съдържание на фосфор. Просото може да се консумира варено само по себе си, както и да се добави към салати.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето