Вечните храни, които нямат срок на годност

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

Почти всички храни имат определен срок на годност, но има и някои изключения. За тези няколко продукта може да се каже, че практически са с „безкраен“ срок на годност и могат да се съхраняват с години при подходящи условия. Диетолози и готвачи са категорични, че без значение колко време е минало може да ги консумирате без никакво притеснение. Става въпрос за четири продукта.

Освен това, че са „вечни“ храни е важно да се отбележи, че са и доста вкусни, пълни с хранителни вещества и полезни за нас. Някои от тях ние използваме ежедневно.

Ето кои са четирите храни с „безкраен“ срок на годност:

Пчелен мед

Медът съдържа ниско съдържание на влага и висока концентрация на захари, които създават необитаеми условия за микроорганизмите. Освен това някои видове мед също имат естествени антимикробни свойства, които подобряват неговата дълготрайност, пише jenata.blitz.bg.

Добре опакован и съхраняван във влагоустойчив контейнер, продуктът може да запази свойствата и вкуса си в продължение на няколко години или дори десетилетия. Най-старият открит мед е открит в древноегипетски гроб, на хиляди години е и все още има своите полезни свойства и вкус.

Сол

Солта е химическо вещество, което само по себе си е много стабилно и не се разлага с времето. Въпреки това, когато съхранявате суха сол, е важно да избягвате влагата, тъй като водата може да накара солта да образува бучки или да се разтвори.

Правилното съхранение на солта в внимателно затворени опаковки, защитени от влага, позволява запазването на свойствата ѝ за неопределено време.

Зърнени и бобови растения

Също така си струва да се споменат зърнените култури като ориз и пшеница и бобовите растения като боб и грах. При определени условия те могат да се съхраняват дълго време без значителна загуба на качество или хранителни вещества.

Това се дължи и на факта, че имат много ниско съдържание на влага и в резултат на това не създават враждебна среда за развитието на микроорганизми. Срокът им на годност може да бъде удължен чрез правилно опаковане и съхранение на хладно и сухо място.

Подправки

Някои храни с „безкраен“ срок на годност също могат да се дължат на обработката и консервирането им. Например някои видове сушени подправки и билки имат много дълъг срок на годност поради ниското си съдържание на влага, високата концентрация на ароматни масла и антимикробни свойства.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето