Популярно лекарство за диабет намалява риска от цироза на черния дроб

24 януари 2024 15:28  |  Здраве

Оземпик и други производни лекарства за диабет са свързани с намален риск от развитие на цироза и рак на черния дроб при хора с диабет тип 2 и хронични чернодробни заболявания, твърди общонационално проучване от Karolinska Institutet в Швеция, публикувано в списание Gut.

Медикаменти като Ozempic намаляват нивата на кръвната захар и се използват главно за лечение на диабет тип 2. Въпреки това, тъй като лекарството намалява и апетита, сега то се използва все повече за лечение на затлъстяване и се превърна в популярно средство за отслабване.

Резултатите от ранните клинични проучвания също предполагат, че GLP-1 рецепторните агонисти могат да намалят риска от увреждане на черния дроб. Затова изследователи от Karolinska Institutet включиха всички хора в Швеция с хронично чернодробно заболяване и диабет тип 2 в проучване. След това те сравняват риска от тежко увреждане на черния дроб при тези, които са били лекувани с рецепторни агонисти и тези, които не са били. Резултатите показват, че тези, които са приемали лекарството за дълъг период от време, са имали по-малък риск от по-късно развитие на по-тежки форми на чернодробно заболяване като цироза и рак на черния дроб.

„Изчислено е, че мастното чернодробно заболяване засяга до един на всеки петима души в Швеция, много от които имат диабет тип 2, а около един на всеки двадесет развива тежко чернодробно заболяване,“ казва един от авторите на проучването Аксел Уестър, асистент в катедрата по медицина, Huddinge, Karolinska Institutet. „Нашите открития са интересни, защото в момента няма одобрени лекарства за намаляване на този риск.“

Много от хората в проучването са спрели приема на GLP1 рецепторни агонисти, което е довело до липса на защитен ефект. Въпреки това тези, които са продължили да приемат лекарствата си за период от десет години, са имали наполовина по-малка вероятност да развият тежко чернодробно заболяване.

„Резултатите трябва да бъдат потвърдени в клинични изпитвания, но ще отнеме много години, докато тези проучвания бъдат завършени,“ казва Аксел Уестър. „Следователно ние използваме съществуващите данни от регистъра, за да се опитаме да покажем нещо за ефекта на лекарствата преди това.“

Недостатък на метода е, че не е възможно да се контролират фактори, за които няма данни, като кръвни тестове, за да се опише по-подробно тежестта на чернодробното заболяване. Изследователите обаче наскоро създадоха нова база данни, наречена HERALD, където имат достъп до кръвни проби от пациенти от региона на Стокхолм.

„Като следваща стъпка ще изследваме ефекта на медикаментите за диабет в тази база данни,“ казва другият автор на изследването Ханс Хагсторм, консултант по хепатология в Каролинската университетска болница и помощник-професор в Катедрата по медицина, Huddinge, Karolinska Institutet. „Ако получим подобни резултати, това допълнително ще засили хипотезата, че лекарства като Оземпик могат да се използват за намаляване на риска от тежко чернодробно заболяване.“

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето