Нови три области са в грипна епидемия от днес

25 януари 2024 07:28  |  Здраве

Варна, Бургас и София-област влизат в грипна епидемия от днес, предаде dariknews.bg.

В Бургас тя ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително.

Смолян пък удължи въведените противоепидемични мерки. Там епидемията трябваше да бъде в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболеваемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

Вчера стана ясно, че област Пазарджик също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от петък – 26 януари и ще са в сила до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо осем. Припомняме, че епидемия е в сила за област Плевен, Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето