Най-добрите билкови чайове при настинка и грип

25 януари 2024 16:28  |  Здраве

Когато се борите с настинка, е важно да пиете много течности, които поддържат хидратацията. През това време е полезно да изключите кофеина, защото той има обратния ефект. Добър избор е да пиете чаша горещ билков чай, тъй като може да успокои възпалението на гърлото и запушения нос, пише actualno.com.

Не всеки един чай или билка може да помогне за облекчаване на обикновена настинка. Въпреки това, много доказателства сочат, че някои съставки на билковия чай могат да облекчат симптомите на респираторни инфекции.

Ето кои са най-подходящите видове чай за домашно лечение.

Лимонов чай

От десетилетия хората пият чай от лимон или изцеждат лимон в друг билков чай като успешно домашно лекарство. Въпреки популярността му, все още липсват достатъчно доказателства за полезността на лимоновия чай за болно гърло.

Лимонът е цитрусов плод, което означава, че съдържа витамин С, а той помага на тялото да се бори с настинки или вируси.

Чай от черен бъз

Бъзът е тъмнолилаво зрънце, което расте в Европа. Много хора вярват, че екстрактът от бъз може да ви помогне да се възстановите по-бързо от инфекции като грип и обикновена настинка. Съществуват научни изследвания, които доказват, че употребата на черен бъз има антивирусни и антимикробни свойства. Проучвания показват, че бъзът е ефективен за намаляване на продължителността на грипа.

Ехинацея

Ехинацеята е популярна билка, използвана за чай и в някои лекарства и хранителни добавки. Според изследвания ехинацеята стимулира имунната активност, за да намали бактериалните инфекции и вирусите. Подобно на зеления чай, ехинацеята е с високо съдържание на антиоксиданти. Проучване от 2000 г. показва, че пиенето на чай от ехинацея може да намали продължителността на заболяванията на горните дихателни пътища, както и на грипа.

Зелен чай

Зеленият чай е много популярен в целия свят заради многобройните му ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти, които помагат да поддържате тялото си, когато е атакувано от фактори на околната среда или от нахлуващи инфекции. Изследвания доказват, че зеленият чай осигурява имунна защита и помага за поддържане на здрав метаболизъм.

Билков чай с мед

Билков чай от лайка, жълт кантарион, мащерка и подобни билки има изключителен аромат и вкус. Билковият чай не съдържа кофеин, което означава, че няма да ви дехидратира. Често има сладък вкус и успокояващ аромат. Вкусът му става още по-приятен с естествен подсладител като мед. Чай от лайка и от мента отдавна е любим на хора, които се възстановяват от обикновена настинка.

Медът помага за потискане на кашлицата при обикновена настинка. Всъщност медът се препоръчва като средство за облекчаване на остри инфекции на горните дихателни пътища. Добавянето на малко мед в любимия ви билков чай ще изчисти храчките, ще успокои болката в гърлото и ще потисне кашлицата.

* Пийте много течности.

Консумирайте от 8 до 10 чаши вода или други напитки без кофеин. Поддържането на добре хидратация е особено важна при борба с обикновена настинка.

* Приемайте добавки с цинк

Добавките с цинк могат да съкратят периода, в който сте болни, особено ако ги приемате в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето