Зеленият фасул пази от анемия и пречиства червата

26 януари 2024 15:28  |  Здраве

Зеленият фасул е мощен доставчик на фибри, белтъчини, флавоноиди, витамини А, С, К, В6 и В9 (фолиева киселина), желязо, калций, манган, калий, целулоза и редица други важни хранителни вещества. Често подценяван, този зеленчук е беден на калории, не съдържа холестерол и е сред много малкото естествени източници на силиций. В една чаша суров продукт има само 31 калории, почти никакви мазнини и само 3,6 грама захари. Това прави зеленчука чудесен за хората, които са решили да свалят килограми, съветва Sofia24.bg.

Редовната му консумация подобрява сърдечното здраве, като намалява нивата на лошия холестерол, а същевременно с това увеличава тези на добрия. Той също така помага за понижаването на кръвното налягане и намалява възпаленията.

Зеленият фасул защитава от анемия и подобрява кръвообращението, благодарение на богатото наличие на желязо в него. Фибрите, които се съдържат в зеления фасул стимулират работата на червата и имат очистващо действие.

Зеленият фасул е естествен регулатор на риска от диабет. Редовната консумация на зелен боб не само че не повишава кръвната захар, но и помага за по-успешното ѝ контролиране. Той е с нисък гликемичен индекс, което го прави прекрасен за консумация от диабетици.

Заради мощния си запас от калций и фосфор, зеленият фасул спомага за здравината и плътността на костната система.

Той е препоръчителен и за бременни жени заради съдържанието на фолиева киселина и витамин К в него, които подпомагат правилното развитие на плода.

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да приемат големи количества храна, съдържаща витамин K, като зеления боб, поради ролята на витамина в съсирването на кръвта. Зеленият фасул може да причини алергични реакции.

Любопитен факт е, че преди няколко века зеленият фасул е бил деликатесна храна, за която са се плащали големи суми пари. При готвенето на зелен фасул трябва да се отрежат връхчетата му. Трябва да бъдат отстранени и конците, ако има такива.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето