Проф. Кантарджиев: На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

„Никой нищо не крие – през 2018 г. за пръв път се заговори за Болестта Х. Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза – заболяване при животните, да се прехвърли към човека“.

Това заяви бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, смята Кантарджиев.

Друга „Болест Х“ е маймунската вариола, каза вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас. За адекватната подготовка на центъра се е работело години преди това, посочи пред БНТ професорът.

„Продължаваме да работим, за да може да имаме диагностика всички съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума“.

На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х, коментира Кантарджиев и посочи като пример писмата с антракс, изпращани от психично болен човек в САЩ след атентата на 11 септември.

„Тогава загинаха само 5-6 души, но бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично поне един месец – това са всички хора, които са били по пътя на тези писма“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето