Кое е най-вредното сирене?

Публикувано преди 3 седмици  |  Здраве

Сиренето е една от храните, които консумираме ежедневно или поне доста често. То е неотлъчно присъстващо във всяко домакинство. Преработеното топено сирене е удобно за използване и като съставка за готвене. Този продукт обаче съдържа много неестествени компоненти и е по-малко здравословен от обикновеното сирене.

Това казва руският диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, диетолозите и специалистите от хранително-вкусовата промишленост Александра Разаренова.

Най-вредното сирене

Според нея обикновеното сирене се прави от мляко, а топеното сирене – от мляко на прах. Освен това, вкусът на втория продукт се придава от различни добавки, които невинаги са полезни: оцветители, емулгатори, подобрители на вкуса, консерванти и други.

При производството на този вид продукт често се използват и трансмазнини, допълни експертът.

Поради толкова голям брой добавки, преработеното сирене съдържа повече сол, консерванти и мазнини от обикновеното сирене. Прекомерната консумация на топено сирене може да доведе до много проблеми: затлъстяване, висок холестерол, диабет и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, предупреждава zdrave.to.

Добавките в този продукт също така могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Д-р Разаренова съветва топеното сирене да не се разглежда като алтернатива на естественото сирене. Според нея този продукт все пак може да бъде включен в диетата, но в малки количества: не повече от една до две чаени лъжички на ден за здрави хора.

Ако човек има някакви диетични ограничения, тогава първо трябва да отиде на лекар, за да получи препоръки, отбелязва диетологът. Специалистът отбелязва още, че когато избирате топени сирена, трябва да обърнете внимание на тези, които не съдържат трансмазнини.

Можете да замените този вид продукт в диетата си с извара или сирене от кашу, допълва още д-р Разаренова.

“За да донесе сиренето полза, а не вреда, трябва да го консумирате в умерено количество. И това е основното правило. Няколко парчета на ден (около 25 гр) обикновено сирене ще доставят на тялото ви полезни вещества и бактерии, без да вредят на сърцето и фигурата ви.

Твърдите сортове сирена съдържат повече протеини, сол и мазнини от меките сортове като рикота и фета. Имайте това предвид, когато избирате сирене, особено ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове”, споделя още експертът.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 30 януари 2024


Още от Светът на здравето

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Отнемането на автомобили, управлявани от пияни или дрогирани шофьори, е намалило броя ...
Намираме се в качествено нова политическа ситуация и тя идва от реакцията ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Защитникът на Порто Пепе стана най-възрастният футболист, играл във фазата на елиминациите ...
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване ...
По време на събиране на средства в Сан Франциско, президентът на САЩ ...