Болестта, която поразява лицето и душата

31 януари 2024 00:28  |  Здраве

Нома обикновено започва с възпаление на венците, но много бързо се разпространява по цялото лице. Поразява устните и лицевата мускулатура, челюстите, бузите, носа. Обикновено са необходими само няколко дни, за да бъдат напълно разрушени засегнатите части от лицето. Заболяването не е заразно, но въпреки това всяка година в Африка се разболяват десетки хиляди хора.

18-годишната Амина описва как се е почувствала, когато е разбрала, че страда от това заболяване. „По това време бях много изтощена, сякаш имах треска. След това и двете ми уши се подуха. Когато опипах с ръка лицето си, усетих, че на едно място то е много меко. После опипах и бузите си, където вече се беше образувала дупка.“ Историята на Амина е част от документалния филм „Restoring Dignity“, създаден от „Лекари без граници“ съвместно с френски автори.

Оцелелите остават обезобразени за цял живот

Заболяването, наричано още воден рак, се причинява от различни бактерии. Обикновено те са естествена част от микрофлората в устната кухина. Изследователите предполагат, че недохранването и лошата хигиена на устната кухина отслабват имунната система, което улеснява проникването на бактериите.

Рисков фактор са и предишни заболявания като морбили или малария, тъй като също влияят на имунната система. Все още обаче не е достатъчно изследвано какво точно отключва болестта и как се развива тя. И все пак е постигнат известен успех в борбата с коварното заболяване: в края на декември 2023 година Световната здравна организация (СЗО) включи нома в списъка с пренебрегваните тропически болести. Това цели да привлече повече внимание към нея, а също и финансови средства, необходими за изследвания – диагностика, лечение и превенция на болестта.

Нома се среща най-вече в Африка, а Нигерия е най-засегнатата страна. Заболяването поразява предимно деца под седемгодишна възраст. Годишно се разболяват около 140 000 деца, 90% от които умират през първите две седмици, ако не започне веднага лечение с антибиотици. Това е единственият начин да се спре гангрената. Често обаче оцелелите остават с рани и обезобразявания по лицето. За тях говоренето, храненето и дори дишането се превръщат в мъчение.

Тъй като болестта обезобразява лицето, засегнатите страдат цял живот. Поради страх от дискриминация и обиди децата не смеят да ходят на училище, а и самите им родители ги крият от срам. Това на практика свежда до нула социалните им контакти. В болницата „Нома“ в Сокото, Нигерия, нещата са различни, разказва медицинската сестра от Германия Фабиа Касти, която се е грижила за пациенти с нома в продължение на девет месеца. „Там децата могат да излизат навън, да играят с други деца, да се смеят. Понякога човек дори забравя, че това са деца с нома, които са се преборили с коварното заболяване“, казва Касти.

Какво може да облекчи страданието

Лечението в болница продължава на първо време между четири и шест седмици. След това пациентите обикновено трябва да изчакат една до две години, преди да бъдат включени в списъка за операция за коригиране на тежките деформации.

„Операциите се провеждат три до четири пъти годишно. За целта се събира екип от международни хирурзи и анестезиолози. Последния път имахме около 40 пациенти, които бяха оперирани в рамките на две седмици“, разказва Фабиа Касти. Много от пациентите не могат да се хранят нормално и се затрудняват да говорят, тъй като болестта е унищожила големи части от лицето им. Опитните хирурзи се опитват да възстановят поразените части във възможно най-естетичен вид, за да могат засегнатите отново да водят що-годе нормален живот. Пораженията върху психиката и душата остават обаче за цял живот.

Автор: Гудрун Хайзе

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето