Яденето на кимчи всеки ден може да предотврати напълняването

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Яденето на кимчи всеки ден може да помогне в борбата с наддаването на тегло, сочи проучване.

Ястието с ферментирало зеле и зеленчуци, идващо директно от корейската кухня, става все по-популярно, след като проучвания показват, че то може да подобри нивата на полезните бактерии в червата.

Сега ново проучване установи, че кимчито от зеле може да намали риска от затлъстяване при мъжете, докато кимчито, направено с репички, може да помогне както на мъжете, така и на жените в борбата с излишните килограми.

Изследването, публикувано в списанието BMJ Open, изследва данни от 115 726 души на възраст от 40 до 69 години в Корея, които попълваха въпросници за храна относно ежедневната им консумация на кимчи.

Мъжете с общ прием от една до три порции на ден са имали 11-12% по-нисък риск от затлъстяване в сравнение с мъжете, които са яли по-малко от една порция на ден. Междувременно мъжете с по-висок прием на кимчи от зеле са имали 10% по-ниски шансове за затлъстяване и излишни мазнини в областта на корема.

Рискът от затлъстяване е с 8% по-нисък при жените.

Мъжете и жените, които ядат кимчи от репички, имат около 9% намален риск от мазнини около корема.

Експертите казаха, че изглежда няма реална полза от яденето на повече от три порции на ден, което предполага, че хората, които ядат повече от три порции кимчи, са склонни да ядат повече други храни и е по-вероятно да страдат от затлъстяване.

Кимчи се прави по различни начини, но обикновено включва зеленчуци като зеле, репички и лук, плюс подправки като червен пипер на прах, чесън и джинджифил.

Предишни проучвания предполагат, че бактериите във ферментирали храни като кимчи са полезни за червата и могат да имат позитивен ефект върху теглото.

Изследователите отбелязаха загриженост относно солта в кимчи, като казаха, че „тъй като кимчи е един от основните източници на прием на натрий, трябва да се консумира в умерено количество , за да бъде полезно за здравето“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето