Как магнезият допринася за здравето на мозъка?

2 февруари 2024 16:28  |  Здраве

От регулиране на настроението до подобряване на качеството на съня – ето пет начина, по които магнезият подпомага здравето на мозъка.

Магнезият, който обикновено се съдържа в семената, ядките, зелените зеленчуци, зърнените храни и морските дарове, играе решаваща роля за функционирането и развитието на мозъка.

„Магнезият играе многостранна роля в подкрепа на психичното здраве, като влияе върху различни биологични системи и процеси, които са от решаващо значение за функционирането на мозъка и емоционалната регулация,“ пише натуропатичният лекар Корина Дънлап, визирайки начините, чрез които магнезият подпомага здравето на мозъка.

Магнезият играе важна роля в синтеза и освобождаването на невротрансмитерите, като по този начин подпомага регулирането на настроението и реакциите при стрес.

Магнезият спомага за регулирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек (HPA) – централната система за реакция на организма при стрес и помага за регулирането на стреса и тревожността.

Магнезият има успокояващ ефект върху нервната система и спомага за нейното отпускане, като по този начин подобрява качеството на съня.

Хроничното възпаление е свързано с няколко психични разстройства като депресия и тревожност. Магнезият помага за облекчаване на тези рискове със своите противовъзпалителни свойства.

Магнезият помага за повлияване на невротрансмитерните системи, може да помогне за стабилизиране на настроението и за справяне с разстройствата на настроението.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето