5 начина да консумирате алое вера за отслабване

2 февруари 2024 16:28  |  Здраве

Дългите и бодливи листа на растението алое вера съхраняват мощен гел, пълен с невероятни хранителни вещества, които са полезни за здравето на кожата, храносмилането, детоксикацията и отслабването. Нищо чудно, че гелът от алое вера се използва от векове за лечение на кожни заболявания и различни разстройства.

Изследвания са установили, че приемът на гел от алое вера може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини в тялото чрез стимулиране на разхода на енергия. Според проучванията гелът от алое вера може също така да помогне за предотвратяване на затлъстяване, предизвикано от нездравословно хранене. Със своите слабителни свойства алое вера може да подпомогне храносмилането и да стимулира метаболизма. Според няколко проучвания екстрактът от алое вера е ефективен за повишаване на инсулиновата чувствителност и намаляване на глюкозата в кръвта.

„Алое вера е растение, което се използва широко за различни цели. Подобното на меч растение с бодливи листа е съкровищница на минерали и хранителни вещества. То е богато на витамини А, В, С и Е, които спомагат за укрепване на здравето на кожата. Съдържа и ацеманан, който спомага за по-доброто подхранване на клетките и освобождаването на токсините. Алое вера се използва широко и в много хранителни и фитнес добавки заради богатото си съдържание на протеини. Според многобройни проучвания алое вера се свързва и с подпомагането на загубата на тегло, “ казва Ришика Мету, диетолог в болница „Бхатия“, Мумбай.

Мету обяснява причините, поради които алое вера помага в отслабването:

Алое вера има слабителни свойства и когато се консумира в малки количества, може да подпомогне храносмилането. Нездравословното храносмилане обикновено е свързано с увеличаване на теглото. Здравата храносмилателна система се изразява в правилен метаболизъм на храната и оптимално изхвърляне на отпадъците от организма, което спомага за намаляване на теглото.

Сокът от алое вера поддържа нивото на кръвната захар под контрол, като стимулира секрецията на инсулин. Предотвратявайки внезапните покачвания и спадове в нивата на кръвната захар, алое вера също така помага за контролиране на желанието за храна и предпазва от пристъпи на глад.

Задържането на вода е едно от основните състояния, които могат да доведат до увеличаване на теглото. Поради това, че е слабително средство, сокът от алое вера е идеален за борба с водното тегло. Важно е обаче да се има предвид, че не трябва да се прекалява с консумацията на сок от алое вера.

Смята се, че алое вера помага за засилване на метаболизма, което допълнително дава възможност на тялото да изгаря мазнините. Способността на алое вера да изгаря мазнини се дължи на наличието на витамин В, който превръща натрупаните в организма мазнини в енергия и подпомага загубата на тегло.

Гелът от алое вера съдържа сложен въглехидрат, известен като ацеманан, който улеснява усвояването на хранителните вещества от клетките, подхранва ги и спомага за детоксикацията им.

Гелът и листата на растението алое вера могат да се консумират в различни рецепти, включително смутита, супи, сосове и салати. Винаги се уверявайте, че сте отстранили горния зелен слой.

Диетологът споделя 5 начина да консумирате алое вера за отслабване:

За да отслабнете, трябва да консумирате по една лъжица сок от алое вера около 14 минути преди всяко хранене всеки ден. По този начин теглото ви ще започне да намалява бързо.

Можете също така да консумирате сок от алое вера, като го смесите със зеленчуков сок. Ако не сте в състояние да пиете лесно сок от алое вера заради вкуса му, можете да го консумирате по този начин.

Можете да го консумирате и като смесвате по една лъжица сок от алое вера в чаша топла вода всяка сутрин на гладно. Този метод е най-добрият начин да консумирате алое вера, за да извлечете повечето от ползите му.

Можете да консумирате сок от алое вера и като го смесите с мед, за да намалите теглото си. За тази цел смесете няколко капки мед в алое вера, като по този начин подобрите вкуса му.

Можете също така да смесите няколко капки лимонов сок в сок от алое вера за по-бързи и по-добри резултати. Той обаче е свързан с неблагоприятни странични ефекти, поради което трябва да се консумира в умерени количества като част от здравословното хранене.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето