На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака

4 февруари 2024 07:28  |  Здраве

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

С 26% от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести. Друга важна констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за смърт от рак. Съществуват и големи неравенства по отношение на смъртността между държавите от ЕС.

Профилът на България показва, че тя е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Положителното е, че с всяка измината година българинът осъзнава все повече и повече, че ракът е лечимо заболяване. Всеки един човек, който се е сблъскал с тази диагноза, първоначално е нормално да изпита някакво стресово състояние, но постепенно, оглеждайки се наоколо и прочитайки в интернет, запознавайки се с постиженията на съвременната медицина, придобива все по-голяма увереност и разбира, че това заболяване не е Дамоклев меч и не е категоричната присъда „смърт“. Нагледен пример за това е, че нараства броят на пациентите, които са лекувани по повод на ракови заболявания и продължават да живеят.

Всяка година Световната здравна организация/СЗО/ подпомага Световната организация за глобален контрол над рака в организирането на различни събития, които да информират населението за коварната болест.

Източник: dariknews.bg

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето