За първи път: По-малко пари за здраве във Варна

Публикувано преди 4 месеца  |  Здраве

През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление. Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 -188 337.

Това заяви д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ и член на ПК „Здравеопазване“ и „Социални дейности“, цитирана от ФОКУС, съобщи ГЕРБ-Варна.

„Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 20 24 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни. Броят на болните, нуждаещи се хора, социално слаби се увеличава с всяка година. Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, коментира още общинският съветник.

Според Маринова аналогична е и ситуацията с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца ,като само за 2023 г. те са 43.

„Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“.

От думите и разбираме, че са отрязани 11 профилактични програми, по които Община Варна е работила от години с оглед ранно откриване на социално значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях били обхванати 5339 лица, а през 2024 от тази възможност ще се възползват наполовина – само 2646 от нуждаещи се, казва още тя.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2,,Иван Рилски“,в кв. ,,Аспарухово“? Според последните предписания на РЗИ Варна, ако този ремонт не бъде факт до м. юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение.

Според д-р Маринова В ПК ,“Социални дейности и жилищна политика“ бюджетът за 2024г. е намален с 6 милиона лева.

„Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%.Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето