На Острова се избиват за зъболекар по Здравна каса

6 февруари 2024 10:29  |  Здраве

Стотици пациенти се стекоха в нова дентална практика в Бристол в понеделник сутринта с надеждата да си осигурят час за преглед по Здравна каса, предаде британският Телеграф.

Полицията беше принудена да се намеси и да изпрати хората у дома в ранния следобед, тъй като хирургията не успя да отговори на мащабите на търсенето.

Районът Сейнт Полс, разположен точно край центъра на Бристол, беше без зъболекарска практика в продължение на седем месеца след прекратяването на услугата на Bupa – британска мултинационална здравноосигурителна и здравна компания, която също осигуряваше интервенции за държавна сметка.

До момента съществуваха само четири зъболекарски кабинета в югозападна Англия, които приемат нови пациенти по Здравна каса от 456 стоматолози в региона.

В Англия четири от всеки пет клиники не приемат нови пациенти и „зъболекарските пустини“ – райони, където пациентите не могат да си намерят час – предизвикаха увеличаване на спешното приемане в болници, свързано с усложнения при зъбни заболявания и нарастващи нива на кариес сред учениците.

„Тези опашки разкриват състоянието на стоматологията след 14 години управление на на консерваторите. Последствията за пациентите са тежки. Миналата година само в Бристол имаше повече от 1000 спешни стоматологични случаи“, заяви Прийт Гил, министър на здравеопазването в сянка.

„Лейбъристите ще осигурят 700 000 спешни прегледа, ще наемат нови зъболекари в най-нуждаещите се райони и ще въведат целенасочена национална схема за миене на зъби за деца на възраст от три до пет години, платена чрез премахване на данъчния статут извън дома.“

Пациенти, чакащи на опашка пред St Pauls Dental Practice – хирургията в Бристол, разположена на същото място като своя предшественик Bupa, но сега управлявана от SGA Services, казаха, че не са успели да си запазят час никъде другаде.

При откриването в понеделник сутринта стотици хора бяха принудени да чакат с часове, за да се регистрират. Полицията беше извикана да помогне да овладее тълпата, която се стичаше отвсякъде.

Около 14:00 часа полицията трябваше да започне да изпраща хората по домовете им и да не позволява на новодошлите да се присъединят към опашката, тъй като практиката няма да може да приеме повече нови пациенти за деня.

В Англия 82,8% от стоматологичните кабинети отказват да позволят на възрастни, търсещи грижа по Здравна каса, да станат пациенти, докато 71,1% не приемат лица под 18 години, съобщи Labor.

Това идва, след като доклад на Академията на медицинските науки, публикуван в понеделник, разкрива, че една четвърт от децата имат кариеси до петгодишна възраст на фона на „ужасяващ спад“ в здравето на подрастващите.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето