Все повече млади хора получават инфаркт

7 февруари 2024 13:29  |  Здраве

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в САЩ. През последните няколко десетилетия обаче с напредъка в превенцията и лечението на коронарната болест на сърцето случаите на инфаркти при възрастни хора намаляват.

Тревожно е, че случаите на инфаркти и други форми на сърдечни заболявания сред по-младите възрастни (на възраст от 20 до 50 години) се увеличават. Увеличението на сърдечносъдовите проблеми в тази група през 2020 г. и 2021 г. е толкова голямо, че допринася за намаляване на очакваната продължителност на живота, съобщи „Study Finds”, предава dnes.bg.

И така, какво причинява тази тревожна тенденция? Има доказателства, че тези сърдечни заболявания са последица от лошия избор на храна и липсата на физически упражнения.

Ето какво трябва да знаете за признаците на сърдечните заболявания, какво да търсите и какво да правите, за да избегнете до голяма степен предотвратимите последици, произтичащи от нездравословните навици:

Инфарктът на миокарда настъпва, когато сърдечният мускул е лишен от кислород. Обикновено причината е частично или пълно блокиране на кръвоснабдяването на някоя част от сърцето. Симптомите при по-младите хора са същите като тези при по-възрастните, включително болка или дискомфорт в гърдите, които могат да се излъчват към ръцете, челюстта, шията или гърба, недостиг на въздух и слабост или чувство на отпадналост.

Други форми на сърдечно заболяване включват кардиомиопатия (удебелен сърдечен мускул), нередовен, анормален сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност.

Изследване, публикувано в American Journal of Medicine през 2019 г., оценява повече от 2000 млади хора, хоспитализирани заради инфаркт от 2000 до 2016 г. Проучването установява, че 20 % (1 на всеки 5 души) са се случили при пациенти на 40 години или по-млади. Тези пациенти са имали същия риск като по-възрастните хора да умрат от друг инфаркт, инсулт или друго заболяване.

Нарастващата честота на сърдечните заболявания е по-голяма при младите жени, отколкото при младите мъже. Жените по-често са чернокожи и имат анамнеза за диабет, хронично бъбречно заболяване, високо кръвно налягане или предишен инсулт.

Изследванията показват, че доставчиците на здравни услуги са склонни да не приемат признаците на сърдечно заболяване при жените толкова сериозно, колкото при мъжете. Те често обръщат по-малко внимание на управлението на рисковите фактори, особено като предписват по-малко лекарства, намаляващи риска, според проучване от 2019 г. в списание Circulation.

Най-големите рискови фактори при младите хора

Хората развиват рискови фактори за сърдечни заболявания в по-ранна възраст. Смята се, че повечето млади хора, които са развили сърдечни проблеми, са били в общо взето добро здраве преди инфаркта. Установено е обаче, че те са имали поне едно заболяване, което ги е изложило на риск от сърдечен инцидент.

Най-големите рискови фактори са:

Възможно е за тези състояния да допринасят някои генетични фактори. Повечето от тях обаче са последици от вредни навици на живот, които често започват още в детството, казва Юджийн Янг, председател на Съвета за превенция на сърдечносъдовите заболявания към Американския колеж по кардиология. Употребата на тютюн, кокаин, марихуана и алкохол също повишава риска от инфаркт при младите.

COVID-19 също има принос за сърдечните заболявания. Той задейства възпалителния отговор на организма, като прави кръвта по-гъста и лепкава. Могат да се образуват кръвни съсиреци, които да запушат артериите и да причинят сърдечни пристъпи. През 2022 г. списание The Journal of Medical Virology съобщи, че през първата година на пандемията смъртните случаи от инфаркт са се увеличили с 14%. Най-голямо е увеличението при пациентите на възраст между 25 и 44 години. Защо е имало такава промяна в тази възрастова група, все още не е известно.

Изследванията показват, че около половината от хората на възраст под 45 години не мислят, че могат да бъдат изложени на риск от сърдечни заболявания. Може да се окаже трудна работа да се убедят по-младите хора в сърдечните заболявания и рисковите фактори, когато те все още са съсредоточени върху изграждането на кариера и създаването на семейства.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето