Как канабисът може да помогне на онкологично болни

9 февруари 2024 00:29  |  Здраве

Изследователи от Държавния университет на Вашингтон са провели опити с плъхове и мишки, които са поставили в среда с пари от канабис. Така те са искали да стимулират специфични области на мозъка, свързани с апетита. Освен това са следили внимателно промените в хранителното поведение на гризачите – например това колко често се хранят.

Според Доналд Ейбрамс, онколог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, резултатите от изследването разкриват нови области на медицинското приложение на канабиса. „Знаем, че канабисът стимулира апетита. А това може да се използва в помощ на хора с онкологични заболявания, които обикновено нямат апетит, но трябва да се хранят, за да поддържат силите си“, казва той за ДВ.

Канабисът активира специфични неврони за апетита

Плъховете и мишките, изложени на пари от канабис, са започнали по-често да търсят храна. Освен това учените са установили, че канабисът е активирал малка група специфични неврони в хипоталамуса.

Известно е, че хипоталамусът контролира апетита, както и други функции като телесната температура и настроението.

Но когато тези специфични неврони се активират, това създава каскада от нервни сигнали, свързани с мотивацията и движението. При хората това е нещото, което ни кара да станем от дивана и да тършуваме из кухненските шкафове за бисквити и бонбони. Плъховете и мишките в това проучване не са по-различни – те също са търсели храна.

Как химикалите в канабиса влияят на апетита

Изследователите са проучили взаимодействието между химикалите в канабиса и мозъчната активност, свързана с апетита и храненето. В канабиса се отделят химикали, известни като канабиноиди: делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Те задействат неврони в хипоталамуса, които активират протеин, наречен канабиноид-1 рецептор (CB1 рецептор). Именно той повишава апетита и стимулира храненето.

Новото изследване е установило, че щом мишките видят храна хипоталамусът активира значително повече клетки със CB1 рецептор. Проверката, при която при някои мишки са били изключени съответните неврони, е потвърдила резултата, тъй като при тях канабисът е стимулирал апетита в значително по-малка степен.

Лечебен канабис за стимулиране на апетита

Надеждата е медицинският канабис да се използва за стимулиране на апетита при хора, подложени на химиотерапия. Разработени са синтетични лекарства, които имитират ефекта на канабиса. При някои изследвания обаче – например при лечението на анорексия – тези лекарства не са действали надеждно.

Мишел Секстън, изследователка от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, казва, че това може да се дължи на факта, че лекарствата са приемани перорално, което може да не е толкова ефективно, колкото пушенето на канабис. Но според Секстън изследванията за въздействието на канабиса върху апетита са недостатъчни, е уточнила тя за ДВ.

Канабисът продължава да бъде забранено вещество в САЩ и други държави, включително Германия. Той не е приет за медицинска употреба дори в американски щати като Колорадо и Калифорния, където канабисът може да се закупи от диспансери.

„Канабисът е единствената терапия срещу гадене, която повишава апетита. Освен това е добър за болка, безсъние, тревожност и депресия, така че е нещо, което често препоръчвам на хора, живеещи с рак и след него“, казва Ейбрамс за ДВ. Вече от 40 години той го препоръчва на пациентите си с рак, макар да не му е позволено да го предписва.

Автор: Фред Шуалър

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето