Легенди се носят за чудотворните свойства на древна българска билка

9 февруари 2024 14:29  |  Здраве

България се слави като страна с неповторима природа. По нашите географски ширини живеят най-различни представители на флората и фауната. Истински късметлии сме обаче, че страната ни е толкова богата на лековити билки, които за жалост често не разпознаваме и дори пренебрегваме. Други пък са били добре познати на предците ни, а днес пак ги преоткриваме, пише zdrave.to.

Такъв е примерът с безценна билка на прабългарите, за която се носят легенди, че лекува всичко. Среща се под различни имена, но всички, занимаващи се с билкарство и природолечение, са единодушни, че свойствата ѝ са ненадминати.

Известна е най-вече като златовръх, но се среща и под името розова родиола, златен корен и розов корен.

В последно време тя придоби и световна популярност, а според публикации в руската преса намира приложение дори в техните тайни служби и космическия център Байконур.

Неслучайно България е наричана от много народи „раят на билките“. Най-голям принос за популяризирането на лечебните свойства на златовръха има народният лечител Никола Мангалджиев.

С нея самоковският аптекар лекувал успешно куп заболявания, сред които болно сърце, стомах, бели дробове, цироза, простата, разширени вени, хипертония, лоша обмяна на веществата, слаба имунна система, последици от инфаркт и инсулт и много други.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето