Продуктите, в които се съдържат най-много антиоксиданти

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Популярният руски онколог, к.м.н., д-р Иван Красаев изброи кои са най-силните антиоксиданти и богатите на тях плодове и зеленчуци. Антиоксидантите са тези молекули, които могат да предотвратят опасните верижни реакции, отключвани от свободните радикали. Те играят ролята на естествен щит за организма, пише zdrave.to.

Основните антиоксиданти, съдържащи се в хранителните продукти, са полифенолите, каротиноидите, а също така някои витамини и минерали.

Убихинон (коензим Q10), известен като „код на младостта“ се съдържа в целината, фъстъците, сусаменото семе и шам фъстъците.
Ликопенът, който блокира възпалението и свободните радикали, присъства в спанака, грейпфрута, доматите и доматената паста, също и в дините.
Витамин С, отговарящ за производството на колаген, може да се открие в шипковите плодове, черната боровинка, червеният пипер и листните зеленчуци.
Източникът на красота е витамин Е. Има го в растителните масла, ядките и сините сливи.
Флавоноидите, подмладяващи кожата и регулиращи хормоналния фон, се съдържат в зеления чай, гроздето, ябълките, какаото, соята, куркумата, горските плодове и броколито.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето