Как в Германия се съобщава за лекарски грешки

17 февруари 2024 00:29  |  Здраве

Всички, които плащат здравни осигуровки към обществените здравни каси в Германия, в бъдеще ще могат да споделят своите оплаквания и критики, но и положителни впечатления от медицинското обслужване. Защото е известно, че медицинските процедури могат да лекуват, но могат и да нанасят вреда. За целта е създаден нов интернет портал, наречен „Повече сигурност за пациентите“.

За да се избегнат грешки от системен характер

Порталът ще събира анонимизирани съобщения за критични случаи, ситуации и проблеми в рамките на медицинската практика и ще ги подлага на анализ. Целта е да се разпознават и избягват „грешки и пропуски от системен характер“, казва пълномощникът на германското правителство по въпросите за защита на пациентите Щефан Шварце пред германската обществено-правна медия АРД.

Порталът няма да замества подаването на индивидуални жалби, но ще предлага база данни, от която да се извличат поуки за цялата система на болниците в Германия. Известно е, че когато има подозрение или съмнение за лекарска грешка, те могат да се съобщят на съответната здравна каса за проверка или на експерт, който изготвя експертиза.

Новият интернет портал ще функционира като „система за ранно предупреждение“, в която от конкретни анонимизирано представени случаи да се извличат поуки за подобряване на медицинското обслужване, но и за положителни примери, които си заслужава да бъдат следвани.

„Просто поредният интернет портал“

И в момента Медицинската служба към здравните каси в Германия всяка година дава за експертиза по над 13 000 случая на обвинения срещу медици. Представител на организацията, която защитава правата на пациентите в здравеопазването, заяви критично, че ползата от новата инициатива е символична, защото ще става дума „просто за поредния интернет портал“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето