20-годишно проучване разкри кое кафе е най-опасно за здравето ни

18 февруари 2024 09:29  |  Здраве

Експерти от Университета в Гьотеборг, Швеция, разкриха кое е най-опасното за здравето ни кафе.

Ободряващата напитка, приготвена чрез френска преса или нефилтрираното кафе крие най-големи рискове за сърдечно-съдовата ни система. Изследването е публикувано в списание European Journal of Preventive Cardiology (EJPC), предава „Дарик“.

За целите на проучването са включени над половин милион жители на Норвегия от двата пола на възраст между 20 и 79 години. Данните са събирани в продължение на 20 години, като участниците в проучването редовно са предоставяли данни за своята диета и по-специално за това, колко кафе пият и как го приготвят.

Изводите показват, че навикът да се пие кафе не е вреден, но всичко зависи от начина на готвене на напитката. Така, например, употребата на филтрирано кафе се свързва с 12-процентно намаляване риска от ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания при мъжете и 20-процентно намаление при жените. Най-ниска смъртност се наблюдава при хората, които пият от една до четири чаши филтрирано кафе на ден.

Най-опасно се оказа кафето, приготвено чрез френска преса. Поради липсата на филтрация, концентрацията на вещества, които повишават нивата на холестерол в кръвта, е много висока. Тези вещества са около 30 пъти повече в сравнение с филтрираното кафе, добавят от Университета в Гьотеборг.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето