Пейсмейкър в мозъка ще помага при тежка депресия и Паркинсон

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен за лечение на хора с тежка депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Лечението е одобрено за болести като Паркинсон и епилепсия. Много лекари и пациенти се надяват скоро то да стане по-широко достъпно и за депресия. При него пациентите получават насочени електрически импулси, нещо като пейсмейкър за мозък, обяснява БТА.

Все повече изследвания са обещаващи, макар и две големи изследвания да не показаха предимства при използването на дълбока мозъчна стимулация за депресия. Американската агенция по Управление и контрол над хранителните продукти и лекарствата се съгласи да ускори разглеждането на искането на института „Абът“ за използването на метода при пациенти с депресия, която не се поддава на лечение.

Някои лекари са скептично настроени и изтъкват възможни усложнения, като кървене, инсулт или инфекция след интервенцията.

A pacemaker for the brain helped a woman with crippling depressionhttps://t.co/f2BIwu6P9U pic.twitter.com/fluqtKR6pe

— The Washington Times (@WashTimes) February 22, 2024

Емили Холънбек е сред доброволците, подложили се на лечението. Тя е живяла с тежка повтаряща се депресия дълго време и съзнавала, че това може да я убие. Баща ѝ и майка ѝ са се самоубили. Затова била склонна да прибегне до нещо крайно – да ѝ имплантират електроди в мозъка за експериментално лечение в Центъра за невромодулация към болницата „Маунт Синай“. При нея то помогнало, като ефектът бил почти незабавен. Тя го описва като „постоянен прозак“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseОще от Светът на здравето