Сутрин или вечер да тренираме? Експертите отговарят

24 февруари 2024 18:29  |  Здраве

Кое е най-доброто време за тренировка: сутрин, следобед или вечер?

Експертите казват, че това зависи от целите ви, но добавят, че че всяко движение — независимо от времето на деня — е по-добро от никакво движение.

„Това, което казвам на моите пациенти, е да тренират, когато могат“, каза неотдавна пред CBS News експертът по поддържане на теглото д-р Сю Декотис. Ако за вас е по-лесно и удобно да отидете до фитнеса сутрин, тогава го направете. Ако не можете да стигнете до там преди следобед, тогава направете това.“

Когато става въпрос за тренировки по различно време на деня, фитнес мениджърът Мауро Майета казва, че има някои разлики, които трябва да се вземат предвид.

Кое е най-доброто време за тренировка?

Сутрешни тренировки: „Упражненията сутрин могат да помогнат за засилване на метаболизма и на енергийните нива през целия ден и са чудесен начин за установяване на постоянна рутина,“ казва Майета.

В проучване, публикувано миналата година, изследователите наблюдават „силна линейна връзка“ между тренировките и пониженото затлъстяване при хората, които упражняват сутрин, в сравнение със следобедните и вечерните групи.

Следобедните тренировки: „Тренировките следобед могат да послужат като средство за облекчаване на стреса след дълъг ден,“ казва Майета. „Освен това телесната температура и гъвкавостта на мускулите обикновено достигат своя връх в късния следобед, което го прави подходящо време за по-интензивни тренировки.“

Вечерните тренировки: Тренировките вечер могат да ви помогнат да се освободите от стреса през деня и да се отпуснете, казва Майета. Ако обаче изберете вечерните тренировки, е важно да приключите поне няколко часа преди лягане, за да избегнете нарушаване на съня, добави той.

„Поне се уверете, че сте отделили 15-20 минути за значително успокояване, за да доближите сърдечния си ритъм до нивата за почивка“.

Разликите при мъжете и жените

Въпреки че упражненията по различно време на деня може да са свързани с определени ползи, някои изследователи са установили, че резултатите могат да се различават и при мъжете и жените.

В едно малко проучване, публикувано през 2022 г., се установява, че жените, които тренират сутрин, губят повече мазнини и имат по-голямо намаление на кръвното налягане, докато тренировките през нощта насърчават натрупването на мускулната сила и подобряват настроението. При мъжете проучването установява, че тренировките вечер насърчават повече загуба на мазнини и по-голямо намаляване на кръвното налягане в сравнение с тренировките сутрин.

„В крайна сметка, най-доброто време и честота за тренировки зависи от вашия индивидуален график, предпочитания и от това как реагира тялото ви,“ казва Майета.

Главният медицински кореспондент на CBS News д-р Джон Лапук предлага и някои прости „хитрини„, за да включите допълнително движение в деня си, като например да се качите по стълбите вместо с асансьора или да вървите пеша последните 10 пресечки от пътуването си.

„Направете така, че да не си казвате: „Добре, сега трябва да правя упражнения“. Упражненията трябва да станат просто неразделна част от начина, по който живеете,“ казва той.

„Важно е да изберете време, което ви позволява да бъдете последователни в рутинните си упражнения. Последователността често е по-важна от конкретното време на деня, в което тренирате“, подчертава фитнес мениджърът. „Вслушвайте се в тялото си, коригирайте неща при необходимост и се консултирайте с фитнес специалист, ако имате конкретни цели или здравословни проблеми.“

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето