Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Какво представлява нефритът?

Острото или хронично възпаление на бъбреците се означава с термина „нефрит“. Бъбреците са своеобразни филтрационни системи на организма, които го освобождават от ненужните вещества и отпадни продукти, получени в резултат на жизнената дейност. Ако не се лекува навреме, възпалението на бъбреците може да доведе до бъбречна недостатъчност. В зависимост от засегнатите бъбречни структури се различават няколко вида нефрит:

Интерстициален – обхваща пространствата между бъбречните тубули.
Гломерулонефрит – включва възпаление на малките бъбречни капиляри (гломерули), които осъществяват филтрацията на кръвта.
Пиелонефрит – възпаление на бъбречното легенче.

Какво може да причини възпаление на бъбреците?

Причините за развитие на нефрит могат да включват бактериална инфекция, алергична реакция към храни или антибиотици, дългосрочен прием на някои лекарства, камъни в бъбреците или пикочния мехур, имунно заболяване, както и нездравословен начин на живот, неправилни хранителни навици, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, отслабена имунна система и други.

Какви са симптомите на бъбречно възпаление?

Симптоми на остър нефрит може да включват болезнено и учестено уриниране, мътна или кървава урина, болка в кръста, болка в корема, кръв или гной в урината, отоци по тялото, повръщане, повишено кръвно налягане, треска и други.

Как се лекува възпалението на бъбреците?

В зависимост от вида и причината на нефрита традиционното лечение може да включва антибиотици, болкоуспокояващи, кортикостероиди и други.

С какво можем да си помогнем сами при възпаление на бъбреците?

Диета при възпаление на бъбреците

При нефрит може да се наложи да направите някои специфични промени в хранителните си навици. Диетичните промени могат да бъдат препоръчани въз основа на индивидуалните обстоятелства и основната причина за нефрита

Някои общи препоръки за здравословно хранене при нефрит:

Намалете приема на натрий: Гответе повече ястия у дома, като използвате пресни съставки – пакетираните храни и ресторантските ястия често са с високо съдържание на натрий. Проверявайте етикета на пакетираните храни и изберете опции с по-малко натрий – или потърсете храни с етикет „ниско съдържание на натрий“ или „без добавена сол“. Овкусявайте храната си с билки и подправки вместо със сол. Избирайте пресни плодове и зеленчуци, консервираните храни често са с добавен натрий.
Консумирайте по-малко протеин: Приемът на твърде много протеин може да затрудни работата на бъбреците.

Приемайте здравословни мазнини: Включването на здравословни мазнини в диетата си, като тези в ядките, семената и мазната риба като сьомгата. Тези мазнини могат да помогнат за поддържане на цялостното здраве и могат да имат противовъзпалителни свойства. Гответе със здравословни масла като зехтин или кокосово масло. Лененото семе също е полезно.

При необходимост ограничете приема на фосфор: Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци – тези храни са с естествено ниско съдържание на фосфор. Намалете млечните продукти и сиренето – тези храни са с по-високо съдържание на фосфор. Избягвайте преработено месо и сирене, готови замразени храни – към тях често се добавя фосфор. Ограничете храненето в ресторанти за бързо хранене и полуфабрикати.

Ако Вашият лекар препоръча да намалите приема на калий, следвайте тези съвети: Избягвайте заместителите на солта – те често заместват натрия с калий. Изберете здравословни пресни храни с по-ниско съдържание на калий (например боровинки, ананас, патладжан, диня, краставици, червено зеле). Ограничете преработените меса като деликатеси, бекон, колбаси – често са с допълнителен калий. Проверете етикета със съдържанието върху пакетираните храни и напитки, изберете опции с по-малко калий.

Избягвайте преработени храни, пакетирани храни, мариновани зеленчуци, солен чипс, пуканки и ядки, солени сосове, включително рибен сос, соев сос, както и маслини.
Поддържането на адекватна хидратация е важно за функционирането на бъбреците: Пиенето на вода през целия ден и поддържането на хидратация може да помогне за поддържане на здравето на бъбреците. Водата има отлично диуретично и пречистващо действие, което подпомага изхвърлянето на натрупваните вредни вещества и токсини. Приемайте не по-малко от 8-10 чаши вода на ден.

Ограничете кофеина и избягвайте алкохола: Прекомерната консумация на алкохол и прием на кофеин може да влоши увреждането на бъбреците и трябва да се ограничи или избягва.

Подходящи за диетата са:

Ананас

Ананасът може да бъде сладко лакомство за хора с бъбречно заболяване. Има по-ниско съдържание на фосфор, калий и натрий от портокалите, бананите или кивито. Ананасът също е добър източник на фибри и витамин А и съдържа бромелаин, ензим, който може да помогне за намаляване на възпалението.

Грозде

Гроздето е с високо съдържание на вода и калий, ниско съдържание на албумини и натриев хлорид, което го прави ценно при бъбречно възпаление.

Папая

Папаята е подходящо средство за бъбречни заболявания и може да се приема толкова често, колкото е възможно на ден, без странични ефекти.

Боровинки

Боровинките са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, известни като антоцианини, които могат да предпазят от сърдечни заболявания, диабет и други заболявания. Те също са с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий.

Касис

Касисът потиска растежа на някои бактерии като Ешерихия коли (E.coli), което е от полза за предотвратяване на заболявания като нефрит, цистит, уретрит и т.н.

Карфиол

Карфиолът осигурява много хранителни вещества, включително витамин К, фолат и фибри. Също така съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Опитайте пюре от карфиол вместо картофи за гарнитура с ниско съдържание на калий.

Сок от нар

Нарът съдържа полифеноли, които помагат за свиването на тъканите и по този начин намалява отока, настъпил в резултат на отлагане на течности в тях. Пийте сок от нар три пъти дневно.

Краставица

Краставиците съдържат голямо количество вода и микроелементи, които помагат при лечението на нефрит.

Елда

Елдата е пълнозърнеста храна с ниско съдържание на калий. Също така съдържа витамини от група В, магнезий, желязо и фибри. Освен това е без глутен, което я прави подходяща за хора с цьолиакия или непоносимост към глутен.

Зеле

Зелето принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци и осигурява витамини, минерали и антиоксидантни съединения.

Зехтин

Зехтинът е здравословен източник на витамин Е и предимно ненаситени мазнини. Освен това не съдържа фосфор, което го прави подходящ вариант за хора с бъбречно заболяване. Повечето от мазнините в зехтина са олеинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.

Сок от моркови, мед и лимон

Към чаша сок от моркови добавете една чаена лъжичка лимонов сок и една чаена лъжичка мед. Разбъркайте добре и пийте всяка сутрин на гладно.

Чесън

Чесънът осигурява вкусна алтернатива на солта, добавяйки вкус към ястията, като същевременно осигурява хранителни ползи. Той е добър източник на манган и витамин B6. Също така съдържа серни съединения с противовъзпалителни свойства.

Кокосова вода

Пийте кокосова вода. Кокосовата вода е отличен и безопасен диуретик. Пийте по две чаши всеки ден.

Приемът на алкохол и тютюнопушенето трябва да бъдат напълно преустановени!

Пушенето уврежда бъбречната функция. Избягвайте консумацията на бял хляб, захар, торти, сладкиши, мазни и пържени храни, подправки, кисели краставички и сосове.


Билки и растения при възпаление на бъбреците

При възпаление и болка в бъбреците широко приложение намират различни лечебни растения с антимикробно, противовъзпалително и диуретично действие. Според народната медицина сред най-подходящи за бъбречни проблеми са:

Мечо грозде

Мечото грозде е едно от най-разпространените средства за лечение на бъбречни заболявания. Използва се предимно в случаи, дължащи се на бактериална инфекция. Оптимален ефект се наблюдава при по-малка киселинност на урината, поради което мечото грозде се комбинира с прием на сода бикарбонат, която неутрализира киселинността на урината и я прави алкална. Мечо грозде може да приемате под различна форма:

Накиснете четири супени лъжици натрошени изсушени листа от мечо грозде в един литър студена вода за около 4 часа. Пийте по три чаши на ден. Не накисвайте в топла вода, тъй като това ще доведе до освобождаване на голямо количество дъбилни вещества.
20 капки течен екстракт два пъти на ден.
Две супени лъжици натрошени сухи листа, смесени с мед.

Черна боровинка

Подобно на мечото грозде, черната боровинка окислява урината и предотвратява развитието на бактерии в нея. Ежедневният прием на чаша сок от черна боровинка в продължение на 2-3 месеца се ефективно средство за лечение при инфекции на бъбреците.

Червена боровинка

Сокът от червена боровинка притежава антибиотични свойства. Пийте сока без добавка на захар и други подсладители.

Магданоз

Магданозът е богат на аскорбинова киселина и се бори с възпалението, като увеличава количеството на отделената урина и така предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Стрийте няколко листенца магданоз и извлечете сока от тях, като ги притискате към сито. Добавете една чаена лъжичка мед към отделения сок и разбъркайте добре. Приемайте по три пъти на ден. Може да приготвите и отвара от корени на магданоз, като ги накиснете във вода и оставите да престоят 15 минути. Може да пиете от отварата по няколко чаши на ден.

Лечебна ружа

Лечебната ружа намалява възпалението на бъбреците, дезинфекцира и облекчава болката. Поставете една супена лъжица изсушени листа в чаша вода и оставете да престои 3 часа. Приемайте по две чаши на ден.

Царевица

Царевицата притежава добро диуретично действие. Може да приготвите отвара, като 50 г царевица накиснете в един литър вода за 20 минути. Пийте по 4 чаши на ден.

Чесън и лук

Имат антибиотични и имуностимулиращи свойства, с което помагат в борбата с бактериалната инфекция. Мощните им антиоксидантни свойства подпомагат отстраняването на вредните свободни радикали и детоксикацията на организма, като така намаляват натоварването на бъбреците.

Топола

Помага за намаляване на възпалението на бъбреците и облекчава болката. Поставете две супени лъжици изсушени пъпки в литър вода за 10 минути. Пийте две-три чаши на ден.

Миризлива теменуга

Допринася за намаляване на възпалението и изхвърляне на микроорганизмите от уринарния тракт. Накиснете половин чаена лъжичка изсушени цветове в чаша вода, прецедете и пийте по една чаша на ден.

Глухарче

Глухарчето стимулира производството на урина. Може да си приготвите извлек от листа и корени в чаша вода. Пийте по три чаши на ден.

Ленено семе

Лененото семе под формата на чай може да се приема при нефрит в големи количества. За приготвянето на чай е необходимо да сварите една чаена лъжичка ленено семе на прах в 360 мл вода, като оставите да ври до намаляване на водата на половина. За подслаждане може да добавите захар или мед. Друг начин да приемате ленено семе е да си приготвите отвара, като накиснете семената от ленено семе във вода и ги оставите за 4 часа. Може да пиете по 2 чаши на ден от този разтвор.

Горски енчец и къпини

Накиснете около 10 сухи цвята на горски енчец и къпини в гореща вода за около 10 минути, без да кипи. Пийте по една чаша от получения извлек след хранене.

Бреза

Поставете листа от бреза в чаша вода и оставете да престоят няколко часа. Пийте по една чаша след ядене.

Див ям

Корена от див ям е подходящо средство за естествено лечение на нефрит. Понякога предизвиква странични ефекти като гадене и не се препоръчва при бременни жени. Взаимодейства с някои хормонални продукти, така че е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар, ако сте решили да приемате добавка от корен от див ям.

Астрагалус и Ремания

Корен от астрагалус и варени корени от ремания, смесени заедно, оказват благоприятно влияние върху бъбречната дейност.

Салвия

Корен от салвия е доказано средство при нефрит. Понякога предизвиква временни странични ефекти като сухота в устата, световъртеж, слабост, отоци по крайниците, гадене и стомашно-чревни проблеми.

Джинджифил

Съдържа съставки, които действат подобно на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Консумацията на джинджифил помага за потисканене на дейността на простагландините, които са основните вещества причиняващи възпалителния отговор.

Още билки и рецепти, които може да опитате у дома може да откриете в темата: Билкови рецепти при възпаление на бъбреците и пикочния мехур

Английска (епсомова) сол

Напълнете ваната с топла вода и добавете в нея две чаши английска сол. Накиснете цялото тяло в продължение на половин час, за да подпомогнете отстраняването на токсините през кожата. Прилагайте ежедневно.

Източник: framar.bg


Статията е публикувана на 26 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето