Как трябва да се храним при висок холестерол?

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Хиперхолестеролемията е състояние, при което се наблюдават високи нива на холестерола в кръвта. Голяма част от профилактиката и лечението на това състояние е свързана с правилния начин на хранене, който осигурява контрол на нивата на холестерола, намаляване на1 сърдечносъдовия риск и контрол на телесното тегло. Небалансираната диета, която включва множество продукти, които увеличават нивата на холестерола в кръвта, може дори да намали ефективността на назначеното лечение. Основните храни, които трябва да включва диетата при хиперхолестеролемия са храните, богати на мононенаситени мазнини, Омега-3, фибри и стероли.

Защо са важни мононенаситените мазнини и Омега-3 мастните киселини?

На стайна температура тези мазнини имат течна консистенция и с намаляване на температурата те се втвърдяват. Мононенаситените мазнини имат свойството да понижават “лошия” LDL холестерол. Те се окисляват в по-малка степен, в сравнение с полиненаситените мазнини. Най-ценните източници на мононенаситени мазнини са:

Зехтин;

Ядки: бадеми, лешници, фам шъстъци, фъстъци, кашу, макадамия, бразилски орех;

Фъстъчено, бадемово или лешниково масло;

Авокадо;

Риба – установено е, че консумацията на риба 1 или 2 пъти в седмицата намалява сърдечносъдовия риск. Омега-3 мастните киселини не действат директно върху нивата на холестерола, но подобряват сърдечносъдовото здраве. Ценни източници на Омега-3 са: сьомга, скумрия, пъстърва и сардини.

Защо са важни фибрите за понижаване на холестерола?

Разтворимите фибри се свързват с холестерола в червата и нарушават неговата абсорбция. Те произвеждат свободни мастни киселини, които намаляват производството на холестерол от черния дроб. Препоръчителният дневен прием фибри е между 25 и 30 грама. Важно е тяхната консумация да се съчетава с прием на повече течности, за да се избегне чревен дискомфорт.

Защо са важни стеролите в диетата при хиперхолестеролемия?

С цел намаляване на холстерола е важно да се консумират повече храни, богати на стероли. Те се наричат още фитостероли и притежават структура, подобна на холестерола, съдържащ се в храните от животински произход. Именно тази структура предотвратява абсорбцията на холестерола в червата и по този начин фитостеролите намаляват нивата както на общия, така и на “лошия” LDL холестерол. Ценни източници на фитостероли са: ядките, ядковите масла, бобовите растения и варивата, киселото мляко, сметаната.

Източник: puls.bg


Статията е публикувана на 27 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето