Скритите опасности на липсата на сън и влиянието върху здравето и ефективността

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Имате ли трудности със заспиването ? Събуждате ли се през нощта ? Безсънието е разстройство на съня, което засяга близо 20 % от хората. Сънят обаче представлява повече от една трета от живота ни и е пряко свързан със здравето ни.  Нека разгледаме по-отблизо причините и последиците от хроничната липса на сън върху здравето ни.

Какви са причините за безсънието?

Безсънието е разстройство на съня, което може да бъде хронично или не. То се характеризира с трудности при заспиване или задържане на съня. може да бъде причинено от няколко фактора.

Стрес и тревожност

Стресът или тревожността могат да причинят безсъние и да забавят съня ви.  В случай на стрес организмът ще реагира и ще премине в режим “готовност”, като синтезира хормон, наречен кортизол. Този хормон в крайна сметка може да промени неврофизиологичното равновесие на организма и да спре секрецията на мелатонин.

Околна среда и начин на живот

Нарушенията на съня могат да се дължат на околната ни среда, която не е идеална за сън: топлина, изкуствена светлина, шум, нощна работа … Особено при дигиталните технологии е изкушаващо (много изкушаващо) да стоим пред екраните и да нарушаваме съня си.

Други фактори, като неправилно адаптирана диета и/или недостатъчна физическа активност, също могат да повлияят на способността ни да заспиваме, както и на качеството на съня ни и, което в крайна сметка води до безсъние.

Знаете ли, че ?

Организмът започва да произвежда мелатонин, когато светлината е малко. Пикът на производството му се достига между 2 и 4 часа сутринта.

Хронично заболяване

Безсънието може да бъде и последица от хронично заболяване (възпалителни заболявания, фибромиалгия, хипертиреоидизъм…) или психично разстройство (биполярни разстройства, депресивни състояния, генерализирана тревожност…), които нарушават съня. Без подкрепата на лекар това безсъние е, като цяло, упорито.

Въздействие на безсънието върху здравето

Когато те са повтарящи се, проучванията показват, че безсънието в крайна сметка може да доведе до различни разстройства, които са вредни за здравето и взаимоотношенията ни.

Разстройства на настроението 

Случвало ли ви се е да се събудите в лошо настроение след сън ? Това е така, защото сънят участва в регулирането на нашите емоции. Хроничната липса на сън може да доведе до раздразнителност и чести промени в настроението. Безсънието засяга различни области на мозъка ни, включително тези, които участват в управлението на емоциите ни.

Затруднена концентрация и запомняне

Сънят играе ключова роля в ученето и в съхраняването на знанията ни. Безсънието може да доведе до дефицит на концентрация и загуба на паметта, от което страдат нашите взаимоотношения и интелектуалните ни постижения.

Увеличаване на стреса

Съществува реална връзка между стреса и безсънието. Отделяният при стрес кортизол влияе върху качеството на съня и създава умора, която в резултат повишава производството на кортизол и т.н.

Увеличаване на теглото

Повтарящото се безсъние и лишаването от сън нарушават синтеза на хормоните, участващи по време на хранене и складиране на мазнини, като грелин, лептин, инсулин и кортизол, което води до напълняване.

Увеличаване на появата на хронични заболявания

Няколко проучвания показват, че безсънието причинява метаболитни смущения като повишен оксидативен стрес, инсулинова резистентност и възпалителна реакция, което увеличава вероятността от развитие на някои метаболитни нарушения като диабет тип II, сърдечносъдови нарушения или невродегенеративни патологии.

По-малко ефективна имунна система

Сънят позволява на имунната ни система да функционира правилно и да се регенерира. Хроничното лишаване от сън отслабва имунната ни система и увеличава риска от инфекции. Американско проучване показва, че спането по-малко от 6 часа на нощ може да увеличи четири пъти риска от настинка.

Източник: gummy.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето