Здравето на сърцето започва от стомаха

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

За всички ни е известно, че храната, която приемаме, е ключов фактор за здравословното състояние на организма ни. Както е известно, тя може да бъде както лекарство, така и отрова, което зависи от характеристиките на продуктите, обработката на последните и от не на последно място – количествата. Дейността на сърцето – този жизеноважен орган – също е зависима до голяма степен от храната. Учени доказват, че здравето на сърцето започва от стомаха. Затова продуктите и ястията, които консумираме, не трябва да бъдат само вкусни, но и да укрепват сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Как да се храним, за да имаме здраво сърце?
По-добре печено, отколкото пържено
Почти всички продукти, които се пържат, могат и да се изпекат. Изпечете във фурна, сварете или ги пригответе на пара. Направете си печени картофи, подправени със зехтин или друго растително олио, чесън и пресни билки. Веднъж опитали това ястие, ще искате отново и отново. Приготвянето му е лесно и бързо, а вкусът – несравним.

Подправяне на всички ястия
Изберете си 2-3 билки, които ви допадат най-много в качеството им на подправки, и си ги засадете в градината или на терасата. Така винаги ще имате под ръка свежи подправки. Пресните кориандър, магданоз, копър, шафран, босилек дават изисканост на ястията много повече, отколкото солените, мазни и скъпоструващи сосове по магазините.

Замяна на солта с алтернативи
За овкусяване на супи и салати вместо сол използвайте сокове от цитрусови плодове (например лимонов, сок от лайм), вино (не повече от 20-30 грама), винен оцет, зеленчукови бульони. Това важи особено за хора, страдащи от високо кръвно налягане. В ястията добавяйте само растителни масла. Зеленчуците, приготвени в олио от различни растения, помагат за усвояването на мастноразтворимите витамини.

В зърнените храни има повече витамини, отколкото в тестените закуски
Ако не можете да си представите храненето без тестените изделия, то се постарайте да консумирате ястия от ечемик и овес, за да дадете на организма си разнообразие и необходимото му количество хром, магнезий, витамини от група В и фолиева киселина. А хляба ограничете до 200-300 грама за седмица.

„Цветно“ хранене
Колкото по-ярък е цветът на плодовете и зеленчуците, толкова повече антиоксиданти има в тях и толкова повече те помагат за регулирането на нивото на холестерола.

Приемайте по-малко месо и повече житни храни, бобови култури, тофу (соево сирене, което е не по-малко полезно). Опитайте се да гледате на месото като на гарнитура, а не като на основно ястие.

Полезни храни за здраво сърце
За да предпазите „моторчето“ си от „повреда“, избирайте продукти, които понижават нивото на вредния холестерол. Това са:

червеното вино, което намалява холестерола в кръвта, риска от сърдечно-съдови заболявания, тромбози;
банани – богати са на калий, помагат да се предотврати повишаването на кръвното налягате и възпрепятстват развитието на атеросклероза;
орехи – мастните киселини, съдържащи се в тях, регулират сърдечния ритъм и предпазват от сърдечни пристъпи;
зехтинът помага да се намали нивото на холестерол, 2 с. л. на ден са достатъчни, за да се намали рискът от сърдечен пристъп и хипертонична криза.

Грижете се за здравето на вашето сърце, за да се грижи и то за вас!

Източник: framar.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето