Проф. Илко Гетов: В складовете има инсулин за три месеца. Система за електронно проследяване ще следи наличността му

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има недостиг и това формира проблема в лекарствоснабдяването. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, обясни в „Денят започва“ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за забрана за износ на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари – 2. Все пак вече има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин от страната, въпреки въведената забрана„, каза проф. Илко Гетов.
Проф. Гетов коментира и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде транспортирана до Индия за лечение, той коментира:

„Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от придвижване до чужбина. Имаме формуляр, който се казва „Ес 2″, който е за лечение в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че много нуждаещи се не знаят към кого да се обърнат или закъсняват с искането за помощ“, като добави, че:

„Малко по-сложни са въпросите, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа, например, по механизма за координация нещата могат да случат и за няколко дни“,

Проф. Гетов обясни, че Министерство на здравеопазването не може да оказва контрол на фирмите, които превозват пациенти за лечение в чужбина.

„Държавата не може да контролира тези фирми, защото те оперират като търговски дружества. Те не са част системата за здравеопазване. Държавата може да осигури транспорт за нуждаещи с помощта на Министерство на отбраната и Военно-въздушните сили, когато говорим за транспорт със самолети“, уточни той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 март 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето