Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване

1 март 2024 17:29  |  Здраве

Повече от един милиард души в света – включително деца и юноши, страдат от затлъстяване, съобщиха АФП и Ройтерс, позовавайки се на изследване, предаде БТА. Състоянието засяга все повече хора извън богатите държави.

На 4 март се отбелязва Световният ден в борбата със затлъстяването.

Между 1990 и 2022 г. процентът на затлъстелите деца и тийнейджъри се е учетворил. Сред възрастните процентът се е удвоил, установи изследване на британски екип, осъществено съвместно със Световната здравна организация (СЗО) и публикувано в сп. „Лансет“.

Епидемията от затлъстяване прогресира по-бързо от очакваното, отбеляза на пресконференция Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.

Смяташе се, че затлъстяването ще засегне един милиард души през 2030 г., каза Маджид Езати от Импириъл колидж в Лондон, който е и един от водещите автори на цитираното изследване.

Изследването се основава на данни на близо 200 млн. души от 190 държави. Според изчисленията около 880 млн. възрастни страдат от затлъстяване през 2022 г. – 504 млн. жени и 374 млн. мъже. През 1990 г. затлъстели са били 195 млн. души.

От 1990 г. процентът на затлъстелите хора се е утроил при мъжете (от 4,8 през 1990 г. на 14 процента през 2022 г.) и е нараснал повече от два пъти при жените (от 8,8 на 18,5 процента). През 2022 г. засегнати са повече от 160 млн. деца и юноши – 94 млн. момчета и 65 млн. момичета. Преди 30 години те са били общо 31 млн. души.

Затлъстяването е хронично и мултисистемно заболяване, което води до ръст на смъртността и до други патологии, сред които заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, някои видове рак. По време на пандемията от КОВИД-19 затлъстяването беше отчетено като рисков фактор.

Държави, които не биват определяни като бедни или развиващи се – в подрегионите Полинезия и Микронезия, Карибските острови, Близкия изток, Северна Африка, отчитат по-висок процент затлъстяване в сравнение с някои европейски държави. „В миналото имаше тенденция да смятаме, че затлъстяването е проблем на богатите, но това е световен проблем“, каза Франческо Бранка. Той отбеляза бързата промяна, и то не към добро, в храненето в по-бедните страни. Обратната тенденция се забелязва в някои южноевропейски държави, особено сред жените – Испания и Франция са пример за намаляването на броя на затлъстелите хора. За съжаление в по-голямата част от държавите по-голяма част от населението е засегнато от затлъстяване, отколкото от поднормено тегло. Поднорменото тегло остава голям проблем в някои азиатски и субсахарски региони в Африка. То е свързано с висока смъртност сред жените и малките деца и е фактор за разпространението на инфекциозни болести.

Недостатъчно хранене и лошо качество на храната са двоен фактор за по-бедните държави, които се сблъскват едновременно със затлъстяване и с недостиг на храна. Част от населението няма достъп до необходимия брой калории, а храненето на друга част е с лошо качество.

Това ново изследване подчертава важността на превенцията на затлъстяването още от раждането – хранене, физическа активност, адекватни грижи, обяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Той призова за сътрудничество с частния сектор, който би трябвало да бъде отговорен за последствията, които имат неговите продукти за здравето. Според СЗО не са предприети достатъчно действия като данък върху подсладените напитки, субсидиране на храните, които са полезни за здравето, ограничаване на продажбата на вредни храни, най-вече сред децата, насърчаване на физическата активност.

Борбата със затлъстяването навлиза в нова фаза – лекарствата за диабет вече се използват за ограничаване и намаляване на телесното тегло. „Тези лекарства са важни, но не са решение“, каза Франческо Бранка. „Важно е да се отчитат ефектите от дългосрочната им употреба, както и страничните им ефекти.“

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето