Доказано кои три храни помагат за достигането на столетие

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Някои региони на планетата вдъхновяват тези, които мечтаят за дълголетие. Така наречените „сини зони“ са пет места, където има най-висока концентрация на столетници, на чийто опит може да се разчита за разработване на здравословни насоки. В тази връзка си струва да се обърне внимание на начина на живот и менюто на жителите на споменатите региони.

Сините зони включват Сардиния в Италия, Окинава в Япония, Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. Въпреки че тези региони имат много различия и хората не се хранят по един и същи начин, си струва да научите повече за предпочитаните продукти.

Нека видим на кои продукти залагат столетниците в “сините зони”:

Фасул и други варива
Бобовите растения са основна храна в повечето сини зони. Те съдържат големи количества антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравословно тегло и борба с болестите. Например черноокият грах е основна част от ежедневното меню на остров Икария в Гърция и е установено, че тези зърна са полезни за сърцето, както и имат противоракови и антидиабетни свойства. Хората в Никоя в Коста Рика ядат черен боб всеки ден, често с оризови и царевични тортили (не е лоша идея за вечеря, нали?).

Картофи
Картофите се считат за основна храна за живеещите на остров Икария в Гърция, докато лилавите сладки картофи се консумират редовно в района на Окинава. Те съдържат фитохимикали, наречени антоцианини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания. Сладките картофи също са богати на витамини А, В6, С и калий. Освен това имат много фибри. Въпреки че мнозина смятат, че обикновените картофи са нездравословни поради високото съдържание на въглехидрати, опитът показва, че това не е така – те помагат на икарийците да се предпазят от диабет, а също така поддържат ниско кръвното налягане.

Чесън
Жителите на Окинава в Япония редовно ядат чесън. Статия на National Geographic твърди, че този продукт се смята за едно от най-мощните природни лекарства. Свързва се с намален риск от развитие на определени заболявания, които обикновено се появяват с възрастта. По-конкретно, чесънът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на някои видове рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Източник: standardnews.com


Статията е публикувана на 3 март 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето