Пролетно възстановяване на здравето

7 март 2024 11:09  |  Здраве

С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и разлистването на дърветата, идването на пролетта само по себе си може да ни накара да се чувстваме по-добре и по-щастливи. Това е време на възможности, време да направите равносметка на навиците, които може да ви пречат да бъдете това, което искате, и да създадете нови навици, които ви помагат да постигнете целите си.

„Пролетта може да бъде много добро време за преоценка“, казва д-р Катерина Кристиансен. Тук се включва преразглеждане на рутините за вашето здраве и благополучие. Може дори да откриете, че решенията, направени през пролетта, са по-лесни за следване от тези, които се опитвате да приложите през студените, горчиви зимни месеци.

Ако искате да обърнете малко повече внимание на здравето и благосъстоянието си тази пролет, но не знаете откъде да започнете, предлагаме ви девет съвета, които може да ви помогнат, пише tialoto.bg.

1. Пресни, сезонни плодове и зеленчуци

Пролетта и лятото са чудесно време за включване на повече пресни, сезонни плодове и зеленчуци във вашия режим на хранене. Продуктите, характерни за по-топлото време, като гъби, чушки, тиквички и горски плодове, са пълни с микроелементи, от които тялото се нуждае, за да се чувства по-добре и по-здраво.

Д-р Мисба Кийн препоръчва да посетите местния пазар и да си напазарувате органични продукти, когато е възможно, особено плодове и зеленчуци, които ядете без да премахвате кората им, като ябълки или череши. Той също така призовава хората да се съсредоточат върху приемането на здравословни мазнини от продукти и пълноценни храни, като авокадо, ядки и семена, вместо от рафинирани масла и пържени храни.

2. Не прекалявайте с храната

По-топлото време често носи със себе си събирания на открито, като пикници и барбекюта, на които присъстват нездравословни храни като преработени меса, чипсове, хляб и десерти.

„Много храни, които печем на скарата или барбекюто, са много мазни“, казва д-р Анджелина Махоуни. Не е нужно да се отказвате напълно от всички тези храни, но д-р Махоуни препоръчва да търсите по-постно месо и птиче месо, като избягвате пържени продукти, за да намалите нездравословните мазнини, запушващи артериите.

Друга важна предпазна мярка е да наблюдавате приема си на алкохол по време на събирания с приятели или колеги. Отново, не е нужно да го избягвате напълно. Умереността обаче е много важна. Ограничете се до едно питие на ден, ако сте дама, и две напитки, ако сте господин.

3. Бъдете хидратирани

Когато навън е по-топло, тялото ви може да загуби повече вода чрез изпотяване, дори и да не чувствате, че това се случва. Дехидратацията може да предизвика сериозни рискове за здравето, ако е тежка. Дори да сте само леко дехидратирани, може да усетите умора, ниска енергия и главоболие. За да предотвратите този проблем, е важно да предприемете проактивни стъпки, за да пиете достатъчно вода през деня, като например да държите бутилка с вода подръка през цялото време.

Друга потенциална полза от пиенето на достатъчно вода е, че може да ви помогне да избегнете преяждане. Изпиването на една чаша преди хранене понякога помага за потушаване на някои от тези сигнали за глад.

4. Излезте и се движете

Осигуряването на достатъчно физическа активност на тялото всеки ден е наистина много важно. Тук не е нужно да ходите на фитнес постоянно, а може само да се разходите около блока или да прекарате известно време в парка. Всяка дейност, която раздвижва костите и мускулите ви, може да помогне.

Излизането навън може да повиши нивата на витамин D, благодарение на слънцето. Ако вървите или бягате по неравен терен, това може да ангажира повече мускули и да подобри баланса ви в сравнение с движението по равна повърхност.

5. Насладете се на слънцето

Има много ползи от слънчевата светлина. Излагането на нея спомага за освобождаване на серотонин в тялото, което може да повиши настроението ви. Излизането на слънце също помага за производството на витамин D, който е полезен за здравето на костите и други функции в тялото.

6. Защитете очите и кожата от слънцето

Въпреки че получаването на определено количество слънчева светлина е здравословно и полезно, твърде многото излагане може да увреди очите и кожата ви. Поради тази причина е важно да използвате подходяща слънцезащита, която включва носенето на слънчеви очила, защитно облекло и слънцезащитен крем.

Слънцезащитният крем трябва да се прилага отново на всеки няколко часа, особено ако се потите или плувате. Използвайте водоустойчив, широкоспектърен продукт с фактор от 30 до 50. При по-високи нива на слънцезащитен фактор, кремовете често съдържат по-висока концентрация на химикали, която може да раздразни кожата.

7. Променете графика си на сън

Ако тъмните и студени зимни дни са изместили графика ви за сън, използвайте пролетта като време за рестарт.

Един лош навик, който трябва да прекъснете, е прекаленото време пред компютър, телефон или лаптоп преди лягане. Тези устройства „включват“ мозъка ви и ви карат да си мислите, че е време да се събудите.

Други начини да почистите рутината си за сън включват: да не спортувате или ядете обилни порции в рамките на два часа преди лягане, избягване на алкохол поне четири часа преди лягане и избягване на кофеина следобед. И задължително ставайте по едно и също време и се опитайте веднага да излезете на светлина.

Съветът на лекарите е да спите на хладно и тъмно място, за да имате по-здрав сън.

8. Внимавайте за алергени

Понякога пролетта носи скок на външните алергени като цветен прашец, но също така е добър момент да сведете до минимум излагането на вътрешни алергени. Лекарите препоръчват да направите голямо пролетно почистване на дома си, включително пране на килими и дълбоко изчистване на праха.

Ако страдате от алергии на открито, добра идея е да използвате назален физиологичен разтвор, след като се приберете. Физиологичните спрейове се предлагат без рецепта. Обърнете внимание и на качеството на въздуха преди да излезете и се опитайте да останете на закрито, ако показателите не са добри.

9. Отидете на лекар

Пролетта е чудесно време да се уверите, че сте в крак с препоръчителните здравни прегледи и имунизации, както и да си направите профилактична консултация с вашия лекар, за да обсъдите цялостното си здраве.Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето