22 общини не са имали аптека през 2023 г.

8 март 2024 22:14  |  Здраве

22 общини остават без аптеки през 2023 г., а в още 42 общини има само една. Броят на аптеките за миналата година е намалял до 3252 за цялата страна по данни от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това пишат в своя анализ от Института за пазарна икономика (ИПИ).

ИАЛ посочва липсата на транспорт като един от основните проблеми на малките населени места, което ограничава личния достъп до лекарства. Най-малките общини са и тези без нито една аптека. Разположението им е концентрирано в големите общини и градове, като в София те са 725, в Пловдив – 219, а във Варна – 181.

Средният брой аптеки остава най-висок в туристическите общини като Несебър, Приморско, Царево и Банско. В тази категория попада и община Челопеч, която разполага с 2 аптеки за средно по 725 души. В контраст, общини като в Добрич една аптека обслужва 16 000 граждани, Тунджа има 2 аптеки за 10 000. Изчислено е, че средно една аптека в страната обслужва 1988 души.

От ИАС посочват някои възможни мерки за подобряване на достъпа до лекарства, като доставки на лекарства по домовете, мобилни екипи с медицински лица, мобилни аптеки и дори откриване на филиали на аптеки, управлявани от помощник-фармацевт при намалено работно време. Въпреки това, те обръщат внимание, че промени могат да бъдат въведени само когато бъдат премахнати излишни регулации и ограничения.

В момента тече обществено обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът предвижда промяна в търговията на дребно с лекарства, които да може да се продават и чрез автомати. ИАС нарича промяната една „малка стъпка в правилната посока“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето