Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето

9 март 2024 14:09  |  Здраве

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП по повод смяната на часа през март. Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства.

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. „Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора“, каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве.

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери.

Мозъкът на човека
 има свой „часовник„, който реагира на светлина и тъмнина. Сърдечният ритъм се променя в зависимост от това дали сме будни, или спим, и се променя с възрастта – малките деца стават рано, а тийнейджърите се събуждат трудно.

Сутрешната светлина презарежда организма. Вечер нивата на хормона мелатонин започват да се повишават. Прекалено много светлина вечер – в случая резултат от смяната на времето, може да забави повишаването на нивото на мелатонина и да извади организма от ритъм.

Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния „часовник“ не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма.

Тежките пътни инциденти се увеличават в първите дни след преминаването към лятно часово време, а рискът от инцидент е най-висок сутрин. Учените свързват това с недоспиването.

Американската асоциация по сърдечно здраве отбелязва, че инфарктите в понеделник след смяната на времето зачестяват. Два дни след това се увеличава броят на инсултите. Медицината вече е установила, че тежките инфаркти като цяло са повече в понеделник, както и сутрин заради кръвното налягане.

По-ранното лягане в петък и събота, преместването на часа за вечеря и този за тренировка могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към преминаването към лятно часово време. Пиенето на кафе и прекарването на вечерта пред светещ екран на електронно устройство могат да попречат на по-ранното заспиване.

Някои асоциации, свързани със здравето, като Американската асоциация за сърдечно здраве и Американската академия по медицина на съня смятат, че придържането към астрономическото време е по-съвместимо с човешката биология.

Източник: dariknews.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето