Притеснително малко европейки осъзнават връзката между алкохола и рака на гърдата

9 март 2024 19:59  |  Здраве

Едва малко повече от една на всеки пет жени в Европа е наясно, че алкохолът е рисков фактор за рак на гърдата – заболяване, което е основен здравен проблем в региона, предаде АФП, като цитира предупреждение на европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО).

Само 21 на сто от жените в 14 европейски държави знаят за връзката между консумацията на алкохол и риска от развитие на рак на гърдата. Информираността е още по-ниска сред мъжете: едва 10 процента са наясно с тази връзка, се казва в разпространено до медиите съобщение на СЗО-Европа, от която са част 53 държави, включително и от Централна Азия.

На Стария континент през 2022 г. са регистрирани 600 000 случая на рак на гърдата, отбелязва АФП.

„При жените в Европа ракът на гърдата е водещото онкологично заболяване, причинено от алкохола, като на него се падат 66 на сто от всички онкоболести, причинени от спиртни напитки“, отбелязват от здравната агенция на ООН, цитирани от БТА.

Алкохолът влияе върху нивата на естроген, които играят роля в развитието на много видове рак на гърдата. Дори сравнително ниската консумация на алкохол може да допринесе за повишаване на риска, предупреждават от СЗО.

„Повече от половината от случаите на рак на гърдата в Европа, дължащи се на употребата на алкохол, не са от прекомерната му консумация, а около една трета от новите случаи всяка година са от употреба, равняваща се на две малки чаши вино на ден„, отбелязват от организацията.

Затова е важно чрез нови обществени политики да се променят навиците за консумация на алкохол в Европа, които са постоянни от 2010 г. насам, категорични са от СЗО.

За да бъдат предотвратени рисковите фактори за рак, от европейското подразделение на СЗО призовават страните да поставят ясни предупреждения върху алкохолните продукти, както вече правят при тютюневите изделия“, заяви пред AФП регионалният директор на организацията Ханс Клуге.

Регионът „има най-високите нива на консумация на алкохол в света – с един на всеки десет смъртни случая, свързани със спиртни напитки, затова намаляването или ограничаването на потреблението е отлична отправна точка за намаляване на вредите и приоритизиране на здравето“, добави той.

Според СЗО ракът на гърдата е вторият най-често срещан вид онкозаболяване в света с 2,3 милиона случая през 2022 г., отбелязва АФП.

Проучването, представено от европейския клон на организацията, обхваща Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето