Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве

На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! Все пак всички знаем, че неизменно за повечето празници се приготвя специална питка, която заема и централно място на масата.

С напредъка на изследването на здравословните храни, българите все повече гледаме да се храним по-полезно и да ограничим консумацията на хляб или да го заменим с пълнозърнест, органичен и дори да си приготвяме такъв у дома.

Белият хляб въпреки това продължава да е преобладаващ както в магазина, така и в на масата. Но все пак трябва много да внимаваме с консумацията му.

За това предупреждава диетологът д-р Михаил Гинзбург. По думите му има точно определено количество от хляба, което може да ядем на ден, иначе рискуваме да бъдем покосени от три опасни болести, пише jenata.blitz.bg.

„Белият хляб е признат за храна, която повишава нивата на кръвната захар. В процеса на пресяване на брашното за приготвяне на бял хляб, то се лишава от почти всички диетични фибри. Следователно нишестето от белия хляб се разгражда доста бързо до глюкоза, която се усвоява много бързо“, каза д-р Гинзбург.

Това води до развитие на метаболитен процес, който впоследствие може да доведе до диабет, подагра и хипертония.

Според диетолога е препоръчително да се консумират поне 30 грама фибри на ден. Съдържа се в зеленчуци, билки, плодове, бобови растения, зърнени храни, горски плодове и пълнозърнест хляб.

Диетичните фибри са необходими на организма, тъй като не само подобряват работата на стомашно-чревния тракт и състоянието на чревната микрофлора, но и нормализират метаболизма на холестерола.

Д-р Гинсбург също така препоръча да се ограничи консумацията на картофи, които въпреки, че съдържат много полезни вещества, са богати на въглехидрати и калории.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето