Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит

13 март 2024 15:09  |  Здраве

Изследователски екип, ръководен от лекари от Mass General Brigham, идентифицира шест кръвни биомаркера, които са свързани със сърдечносъдов риск при пациенти с ревматоиден артрит. Откритието, публикувано в Journal of the American Heart Association, подобрява способността на изследователите да прогнозират бъдещо увеличение на артериалното възпаление.

Ревматоидният артрит, който засяга приблизително 2 милиона души в Съединените щати и над 70 милиона души по света, е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Въпреки това оценката на риска е трудна при пациенти, диагностицирани с автоимунното заболяване, тъй като стандартните клинични оценки, базирани на фактори като възраст, холестерол и статус на тютюнопушене, са склонни да подценят възможността от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Проучването
За да идентифицират биомаркери, специфични за сърдечносъдовия риск при ревматоиден артрит, изследователите се спират на група от 24 биомаркери, за които е доказано, че са свързани с автоимунното заболяване и системното възпаление.

Концентрацията на избраните биомаркери е измерена при 109 пациенти с ревматоиден артрит, взели участие в рандомизирано клинично проучване, което има за цел да сравни ефикасността на две различни лечения за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Измервания са извършени в началото на проучването и шест месеца по-късно, като при всяко от тях е направена оценка на артериалното възпаление – индикатор за сърдечносъдов риск.

„Артериалното възпаление може да предскаже бъдещ риск от сърдечносъдови заболявания.“, коментира д-р Ахмед Тавакол, кардиолог и съавтор на проучването. „Колкото по-тежко е възпалението на кръвоносните съдове, толкова по-голяма е вероятността от прогресия на състоянието и развитие на сериозни сърдечносъдови заболявания, като например инсулт или инфаркт.“

По време на проучването изследователите установяват, че шест от 24-те биомаркера са свързани с повишен сърдечносъдов риск*, както и че използването им в предсказуеми модели подобрява способността за прогнозиране на артериалното възпаление. „Това е важна стъпка към използването на кръвни проби за измерване на промените в сърдечносъдовия риск при лечението на ревматоиден артрит.“, споделя водещият автор на проучването Даниел Соломон.

Нужда от повече проучвания
Биомаркерите притежават потенциала да оценят риска от сърдечносъдови заболявания при отделните пациенти, но са необходими повече изследвания, за да се определи дали те са свързани със състояния като инфаркт и инсулт.

„Смятаме, че тези биомаркери могат да подобрят способността ни да предсказваме риска и да предприемаме навременни мерки, за да подобрим здравето на нашите пациенти.“, споделя Соломон. „Идеята е, че измерването на биомаркери, които са специфични за ревматоидния артрит, ще ни позволи да идентифицираме пациентите с най-висок риск от сърдечносъдови заболявания.“

В момента екипът планува да тества шестте биомаркера в по-голяма група от пациенти с ревматоиден артрит за по-дълъг период от време. Това последващо проучване ще позволи на изследователите не само да тестват асоциациите между биомаркерите и артериалното възпаление, но и да преценят дали това би предсказало бъдещи сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Източник: framar.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето